Ondanks de coronacrisis werden er vandaag door gemeentemedewerkers in Groningen kransen neergelegd op plekken die van grote historische waarde zijn. We verzorgen al jaren uitgebreide reportages en met in achtneming van de richtlijnen ook dit jaar e.e.a. in beeld. Tegenover RTV Noord legt Marga Timmerman van het 4 Mei Comité Groningen uit waarom er voor deze bijzondere locaties is gekozen.
Rooms-katholieke begraafplaats in Stad
Een ander bijzonder monument vindt Timmerman de Rooms-katholieke begraafplaats in de stad. Op die begraafplaats bevindt zich het Verzetsmonument uit 1946 van Herman van Wissen. Op het monument staan de namen van zeventien gesneuvelde rooms-katholieke verzetsmensen.
Joods Monument
Ten slotte noemt Timmerman het Joods Monument in Groningen. Het monument aan de Hereweg is een gedenkteken ter nagedachtenis aan de drie duizend in de Tweede Wereldoorlog weggevoerde en omgekomen Joodse Groningers.
Het kunstwerk van Eduard Waskowsky is nooit helemaal voltooid: Waskowsky overleed voordat hij de hand op de zevende sokkel kon voltooien. Elke hand is een gebalde vuist waaruit woede spreekt. De tweede strekt zich in geloof naar boven uit. De kandelaarvormige opening in de handpalm is de menora. De drie staande handen drukken vertwijfeling uit, de twee liggende handen verdriet en berusting. De onregelmatige muur van betonblokken op de achtergrond refereert aan het afgebrokkelde jodendom door de naziterreur.
Foto’s: Jan Hendrik van der Veen