Soms worden dingen besproken op het grootste overdekte winkelcentrum van Groningen, winkelcentrum Paddepoel, wat mensen niet wisten. De naam Henk Staghouwer duikt op in de media. Henk Staghouwer zit namens de Groningse ChristenUnie in het provinciebestuur en was ondernemer van de bakkerszaken op het winkelcentrum Paddepoel.
We kwamen een artikel tegen in het Reformatorisch Dagblad, welke wij u niet willen onthouden:
Na enkele jaren afwezigheid zit de Groningse ChristenUnie weer in het zadel. Met gedeputeerde Staghouwer vult de partij het gat dat ontstond toen het provinciebestuur in maart zijn minderheid verloor.
Henk Staghouwer (51) uit het dorp Briltil, gemeente Zuidhorn, volgt GroenLinksgedeputeerde voor Landbouw Van der Ploeg op, die vorige maand abrupt opstapte uit onvrede met het provinciebeleid over grote boerenbedrijven en megastallen.
Slaghouwer is met elf jaar Statenlidmaatschap –waarvan zeven jaar als fractievoorzitter– geen vreemde eend in de Groningse bijt. Nu hij aan de andere kant van de tafel plaatsneemt, komt de bestuurservaring van de voormalige bakker en ondernemer goed van pas.
Staghouwer kwam op zijn zestiende in de bakkerij van zijn vader en bouwde deze in de jaren erna „samen met mijn vrouw” uit tot een keten van zeven winkels.
De Staghouwers verkochten hun bakkerijen vorig jaar. En hun drie kinderen zijn inmiddels het huis uit. Er is dus wat meer tijd nu, beaamt hij.
Verwacht had Staghouwer zijn voordracht niet: behalve de ChristenUnie was ook het CDA in de race, dat volgens Staghouwer wel klakkeloos wilde „tekenen bij het kruisje.”
De ChristenUnie wilde niet koste wat het kost meebesturen en kwam met een flink wensenlijstje. „Kennelijk kwam dat geloofwaardiger over, want we hebben zes prachtige onderwerpen binnengehaald. Zoals collectief openbaar vervoer voor studenten, betaalbaar leerlingenvervoer, aanpak van de jeugdwerkloosheid en kredietverlening aan het mkb. Dit overigens met support van de SGP, die geen Statenlid heeft in onze provincie maar wel een waardevolle inbreng levert in onze steunfractie.”
Landbouw is een gevoelig dossier in Groningen. Hoe denkt u zelf voortijdig vertrek te kunnen voorkomen?
„Door goede afspraken te maken over wat je echt belangrijk vindt. Verduurzaming van de landbouw bijvoorbeeld.”
U steunt straks de aanleg van megastallen. Dat is bepaald geen verduurzaming van de landbouw.
„Wij achten enorme veefabrieken niet wenselijk. Maar het woord megastal wil niet altijd zeggen dat het om een bedrijf van tientallen voetbalvelden groot gaat.
We steunen alleen de aanvragen die er nu al liggen. Het gaat om tien ondernemers die moesten wachten op het gezondheidsrapport dat onlangs uitkwam. Daarin stond dat de stallen geen gevaar voor de volksgezondheid opleveren. Dan vinden wij het bij behoorlijk bestuur passen om er dan ook mee akkoord gegaan.
Als bakker heb ik trouwens wel iets met een landbouwer; beiden maken producten die dicht bij de natuur staan. Daar hou ik van: Ons huis staat niet voor niets tussen de weilanden.”
Wat zijn de lastige dossiers?
„Het project Blauwestad zit ook in mijn portefeuille (een woongebied waar volgens de bestrijdingsdienst in 2009 meer muskusratten dan mensen woonden, NS).
Gelukkig heeft de ChristenUnie de komst van een ”factory outlet centre” op het platteland kunnen tegenhouden. Daar ben ik erg blij mee: geen weidewinkels in Groningen.”
Foto: ChristenUnie Groningen