Dan wordt je iets aangeboden bij de heropening van ’t Blauwbörgje en vraag je je af, wat is dit, Arretje’s cake, Arretje’s cake? Nou, dat viel niet tegen. Even voor u opgezocht:
Oorspronkelijk is de cake een recept uit een promotieboekje van Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft.
Calvé voerde destijds twee soorten vet, te weten Delfia, een soort frituurvet van kokosvet, en Delfrite, een soort margarine. Het (strip)figuurtje Arretje Nof werd als reclame gebruikt voor de producten. Recept nummer 100 was Arretje’s cake. Het kon van beide producten gemaakt worden, waarbij in de zomer Delfia werd aanbevolen, omdat de cake anders te slap zou blijven.
Arretjescake (ook: Arretjenofcake en in Limburg pletskeskoek) is een koude cake die traditioneel in verschillende Nederlandse streken gegeten wordt.
Hoewel de precieze ingrediënten per streek en per recept verschillen, is de basis hetzelfde. De ingrediënten worden gemixt en moeten vervolgens een dag in de koelkast opstijven.
Ingrediënten:
- tarwekoekjes/theebiscuitjes (in sommige recepten verkruimeld)
- roomboter of margarine
- suiker
- eieren (deze worden dus rauw genuttigd)
- cacao, vanille, oploskoffie, rum of andere smaakmakers
- hagelslag ter decoratie
Bron: Wikipedia