Groningen Centrum beelden – Hendrik de Vries

Op de Sint Jansstraat op het gras nabij de Martinikerk komen we het beeld van Hendrik de Vries tegen. Dit beeld is een eerbetoon aan de Groningse dichter en beeldend kunstenaar Hendrik de Vries (1896-1989).

De figuur, bestaande uit het hoofd van De Vries en een vreemd samengestelde torso, roept een sfeer op die aansluit bij de gedichten en schilderijen van de kunstenaar. Wie opgaat in zijn werk komt namelijk in een onheilspellende droomwereld terecht.

Desolate vulkanische landschappen, boosaardige sprookjes, de vurige gratie van Spanje (het land van zijn reizen en dromen), hunkering naar erotiek en bedreigende vrouwenfiguren zijn dan ook de belangrijkste thema’s in het werk van De Vries.

Norman Burkett heeft al deze elementen in het beeld uitgewerkt. Het bronzen beeld toont een soort droomfiguur met de kop van Hendrik de Vries. De vreemd samengestelde torso bestaat uit een aantal elementen die bij nadere beschouwing min of meer herkenbaar zijn. Zo is de gebochelde figuur met blote billen gedeeltelijk gehuld in een cape van een stierenvechter die tegelijkertijd tovenaarsbuidel en vleugel van een draak is. Verder zijn op zijn rug zijn ook een leeuwenkop, een jongensgezichtje, een oog, en het geraamte van een hand te herkennen.

De locatie van het beeld is niet toevallig gekozen. Hendrik de Vries was namelijk jarenlang werkzaam op het Groninger gemeentearchief, dat destijds gevestigd was in de Sint Jansstraat. Hij moet in die tijd een opvallende verschijning zijn geweest. De Vries liep altijd, of het nu zomer of winter was, in een hemd met Schillerkraag (openvallende kraag). En wanneer hij dossiers naar het stadhuis moest brengen, vervoerde hij die – zo gaat het verhaal – op zijn hoofd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *