De leefbaarheid van de wijken in Nederland is in de periode tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2012 licht verbeterd. Na een stagnatie tussen 2008 en 2010, wordt hiermee de eerder ingezette verbetering doorgezet. Het aantal inwoners dat in gebieden met leefbaarheidsproblemen woont is gedaald van 1.4 miljoen in 1998 via 900.000 in 2010 tot 800.000 op 1 januari 2012.
Dat blijkt uit de ‘Leefbaarometer’ die minister Blok (Wonen en Rijksdienst) vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Volgens de Leefbaarometer is niet alleen het landelijk gemiddelde gestegen, maar is ook in de aandachtswijken het woonklimaat vooruitgegaan. Ook in andere wijken met een minder gunstige leefbaarheidssituatie zijn verbeteringen te zien. Ondanks de vooruitgang concentreert een groot deel van de resterende leefbaarheidsproblemen zich nog altijd in de aandachtswijken.
Uit de Leefbaarometer blijkt dat de leefbaarheid in enkele wijken, bijvoorbeeld in sommige iets oudere stedelijke wijken, licht verslechterd is. De gevolgen van de crisis vanaf 2012 zijn in de Leefbaarometer niet meegenomen.
De Leefbaarometer stelt per postcodegebied vast hoe het met leefbaarheid is gesteld. Via de website www.leefbaarometer.nl kan men op een kaartje zien hoe het per gebied met de leefbaarheid is gesteld. De Leefbaarometer laat daarmee zien welke kant het op gaat met leefbaarheid in bijvoorbeeld de aandachtswijken maar ook de rest van het land. Het is niet mogelijk om op basis van alleen de Leefbaarometer aan te geven in hoeverre de ontwikkelingen zijn toe te schrijven aan beleid. In een studie van het SCP, die binnenkort verschijnt, wordt hier aandacht aan besteed.