We hopen allemaal op een mooie zomer met zon, zee en strand. Even weg uit de sleur, los van de klok onze dagen doorbrengen. De ervaring leert echter ook dat we, juist in een ongewone situatie, een toename van ongelukken zien waarbij brand kan ontstaan en mensen vaker dan normaal brandwonden oplopen laat de Brandweer en het Brandwondencentrum weten.
Lekkende benzine-leidingen op de boot, een lekkende gasfles in de caravan en het gevaar van koolstofmonoxide. Maar ook wiebelige campingtafeltjes in combinatie met een ontdekkende peuter. Koken op de grond in combinatie met feestende jeugd. Vaak weten we wel hoe het moet, maar toch verliezen we soms net even dat ene moment van aandacht. Helaas zien we al jaren de gevolgen van dit vakantieleed op onze werkvloeren.
Kijk op de website van Brandweer Nederland voor nuttige brandveiligheidstips.
Let bijvoorbeeld ook op:
- Sfeerhaarden en -lichten: vul nooit warme spiritus-, brandgel- of bio-ethanolbranders bij! Wacht MINSTENS een uur na het doven om gevaarlijke steekvlammen te voorkomen. Laat kinderen uit de buurt blijven van sfeerhaarden en -lichten.
- Snoeren: zorg ook op de camping dat kinderen niet aan de snoeren van de apparatuur, zoals de waterkoker, kunnen trekken.
- Vlam in de pan: loop ook op de camping nooit weg tijdens het koken. Zeker met de dunne vakantiepannen raakt olie of vet snel oververhit, wat vlam in de pan kan veroorzaken. Als de vlammen niet te groot zijn, blus je vlam in de pan met een deksel of blusdeken. NOOIT met water!
- Insmeren: een eerstegraads verbranding is snel opgelopen als je buiten even niet oplet… Smeer jezelf en kinderen altijd in met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor.
- Verlichting: plaats lampen niet dicht bij het tentdoek. Drapeer nooit een doek of sjaal over een te felle lamp in een hotelkamer.