Het beeld is geplaatst boven de toegangspoort van het voormalig ‘Gasthuis voor den Werkenden Stand’. Dit huis werd in 1935 in opdracht van het Algemeen Diaken Gezelschap gebouwd om arme, oude of hulpbehoevende arbeiders onderdak te verlenen.
Willem Valk maakte een sculptuur van een schamel geklede oude man, leunend op een stok of staf. Zijn rechterhand houdt hij bedelend op.
In 1921 kwam Valk naar Groningen, waar hij 43 jaar lang lessen in beeldhouwen zou geven op de Academie Minerva. Buiten zijn leeropdracht maakte hij talloze portretten, naaktfiguren en beelden voor gebouwen in Groningen. Vanwege dit laatstgenoemde kreeg hij de officieuze titel van stadsbeeldhouwer.
Valk maakte geen of weinig schetsen voor een beeld of een reliëf. Hij boetseerde het ontwerp eerst op ware grootte en voerde deze vervolgens uit in steen. Meestal bleef de kunstenaar heel dicht bij het oorspronkelijke brok steen, waardoor een gestileerde, strakke vorm ontstaat. Valk werkte graag met weerbarstige materialen, zoals de harde steensoorten graniet en syeniet, maar hij maakte ook veel beelden in het veel zachtere zandsteen en kalksteen.
Bron: Staat in Groningen