Jonge onderzoekers UMCG ontvangen Veni-beurs NWO

Twee UMCG’ers hebben een Veni-beurs gekregen van NWO voor hun wetenschappelijk onderzoek. Het zijn Iza Rodenhuis van Medische Microbiologie en Martin de Borst van Interne Geneeskunde/Nefrologie.
groningen-zorginstellingen-umcg vanaf sint jansstraat-1

Een Veni-beurs bedraagt maximaal 250.000 euro en is één van de persoonsgebonden financieringsvormen van NWO om wetenschappelijk talent te stimuleren.

Veni’s zijn maximaal drie jaar geleden gepromoveerd, waarbij clinici ook al langer geleden gepromoveerd mogen zijn. Ze zijn vrij om hun onderzoeksonderwerp te kiezen.

Iza Rodenhuis krijgt de Veni-beurs voor haar onderzoek naar gelijktijdige infecties van zowel het Dengue- als het Chikungunya-virus. Deze gecombineerde infecties komen steeds meer voor. Over het mechanisme achter deze dubbele infectie is nog niet veel bekend. In haar onderzoek gaat Rodenhuis daarom na welke cellen doelwit zijn tijdens de gecombineerde infectie van Dengue en Chikungunya en hoe de cellen reageren op deze dubbele aanval.

Martin de Borst doet onderzoek naar de rol van voeding op de effectiviteit van de behandeling bij nierpatiënten. Nierpatiënten houden zout vast, waardoor hun behandeling minder effectief is. Dit komt enerzijds doordat de voeding te veel zout bevat, maar anderzijds gaat het lichaam van een nierpatiënt ook anders met het zout om dan bij gezonde personen. Fosfaat speelt waarschijnlijk een belangrijke rol bij de regulatie van de zouthuishouding. De Borst gaat met name onderzoeken of het letten op fosfaat én zout in de voeding de behandeling van nierpatiënten kan verbeteren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *