Aan de Nassaulaan in de Oranjewijk treffen we deze jonge dame aan. Jonge ontluikende vrouwen zijn een belangrijk thema in het werk van Wladimier de Vries. Het figuur met het smalle middel, de kleine borsten en het korte jurkje een kinderlijk uiterlijk. Haar houding heeft iets van een verlegen meisje.
Maar de benen en armen zijn fors en geven de figuur een volwassen uitstraling. Behalve dat de kunstenaar ontluikende vrouwelijkheid heeft willen uitbeelden, kan er nog een tweede reden zijn waarom De Vries het meisje zo geproportioneerd heeft. Een beeld dat buiten staat, verliest volgens de kunstenaar altijd aan volume door de ruimte eromheen. Daarom maakte hij het vaak iets zwaarder, dikte hij bepaalde lichaamsdelen aan om de beeldende kwaliteit optimaal tot zijn recht te laten komen.
Het beeld kreeg in 1972 een plek bij een basisschool aan de Siriusstraat in de wijk Paddepoel Sinds 1991 staat het meisje in de middenberm van de Nassaulaan.
Van Wladimir de Vries staan in de stad meerdere beelden. De meest bekende zijn ‘Landbouw en Veeteelt’, oftewel ‘Blote Bet’ op de Herebrug, ‘Het Veulen’aan de Radesingel’ en ‘De Wisent’ in het Noorderplantsoen. Zijn werken – alle figuratief van aard – zijn gerealiseerd in de periode van ongeveer 1950 tot 1980. Dat was juist de tijd waarin een overheersende voorkeur voor abstracte kunst begon te ontstaan. Maar Wladimir de Vries bleef in zijn oorspronkelijke – traditionele – stijl werken. De eigenzinnigheid van De Vries kenmerkt ook zijn beelden waaruit trots en welbehagen spreekt.