Op uitnodiging van De Fontein in de Groninger wijk Selwerd, ontving Ds. Ynte vanmorgen, 13 mei, A Mor Eustathius Matta Roham (aartsbisschop in het noordoostelijke deel van Syrie en Mor Selwanos Boutros Al-Nameh, aartsbisschop van Homs en Hama. Zij werden vergezeld door onder meer Mor Polycarpus Augin Aydin, de Syrisch-Orthodoxe aartsbisschop van Nederland. Zij zijn in Groningen om aandacht te vragen voor de zorgelijke situatie van de christenen in Syrië.
Syrische aartsbisschop: tussen twee vuren
“Zo’n 50.000 christenen uit Homs zijn inmiddels de stad ontvlucht. Overal in de stad zijn huizen verwoest en er is geen water en elektriciteit meer. Maar zelfs wie nog een huis heeft, kan niet blijven. De aanhoudende gevechten tussen het leger en de oppositie maken dat te gevaarlijk.” Aan het woord is de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop van Homs en Hama: Salwanos Boutros Al-Nameh.
De bisschop is op bezoek in De Fontein, de protestantse kerk aan de Eikenlaan. Met zijn collega Eustathius Matta Roham, aartsbisschop van Jazeera en Euphrates en hun Nederlandse collega Polycarpus Augin Aydin waren zij bij de zondagse kerkdienst. De Syrische kerkleiders zijn in Nederland om aandacht te vragen voor de situatie van de christenen van Syrië. De opstand tegen het bewind van president Bashar al-Assad begint de trekken van een burgeroorlog te krijgen. “Het geweld is niet speciaal gericht tegen christenen”, benadrukt de bisschop, “maar wij zitten, samen met andere gewone burgers, wel tussen de twee vuren van de strijdende partijen. We hebben dit jaar geen Pasen kunnen vieren in onze kerken in de stad.”
Toekomst
“De sleutel tot een oplossing van het conflict ligt in handen van de Verenigde Staten en Rusland. Als zij en hun bondgenoten de partijen zouden dwingen om rond de tafel te gaan zitten was het snel gedaan met het geweld, meent aartsbisschop Eustathius Matta Roham, “maar ik ben bang dat er te veel andere belangen in het spel zijn: de Saoedi’s (bondgenoten van de VS) willen hun vorm van Islam exporteren en Rusland houdt zijn eigen bondgenoten de hand boven het hoofd. Er komt pas vrede voor de Syrische bevolking als de grootmachten werkelijk vrede willen.”
Noodhulp
De belangrijkste agenda voor de toekomst is het werken aan vergeving en verzoening tussen de diverse groepen die slaags zijn geraakt. Maar nu gaat het om overleven. De mensen hebben allereerst behoefte aan onderdak, eten en medicamenten. De kerken in Syrië hebben veel ervaring met het organiseren van noodhulp. Rond de Iraakse vluchtelingen die de afgelopen jaren het land overspoelden, hebben zij laten zien dat ze effectief hulp kunnen bieden. Ze zorgden dat het geld echt ten goede kwam aan de hulpprojecten. Ook in de regio Homs is inmiddels een comité opgericht om de noden van de bevolking te inventariseren en hulpgoederen te distribueren. De noodhulp van de Nederlandse Kerken loopt via de Middle East Council of Churches. In Nederland zullen de beide bisschoppen deze week gesprekken voeren met Kerk in Actie over deze noodhulp.