Basisscholen aan de slag met Fairtrade
Vandaag, maandag 12 mei bezoeken 90 leerlingen van basisschool De Boerhaave de theatervoorstelling (H)eerlijk duurt het langst over eerlijke handel. Deze voorstelling is in de Synagoge en wordt bijgewoond door wethouder Jan Seton. Voorafgaand aan de voorstelling reikt wethouder Seton het Fairtrade label uit aan de Stichting Folkingestraat Synagoge. Van verschillende basisscholen bezoeken 600 leerlingen komende week de voorstelling over Fairtrade handel. De basisscholen kiezen hiermee bewust voor het opnemen van Fairtrade in het onderwijs.
Groningen is voor het zesde jaar Fairtrade gemeente, dankzij een actieve lokale werkgroep die ondernemers en burgers stimuleert Fairtrade producten te kopen en te verkopen. In Groningen zijn inmiddels ruim 160 deelnemers. De Stichting Folkingestraat Synagoge wordt met het overhandigen van het Fairtrade label verwelkomd als nieuwe deelnemer, omdat de stichting kiest voor Fairtrade producten in de catering. Groningen was in 2008 de eerste Fairtrade Gemeente in Nederland (met Goes). Nederland telt nu 46 Fairtrade Gemeenten en er zijn 98 gemeenten actief.
Theatervoorstelling (H)eerlijk duurt het langst
Om scholen te stimuleren Fairtrade in het onderwijs op te nemen, biedt de Fairtrade Gemeente werkgroep, samen met VNG Nederland, een Fairtrade lespakket aan voor de bovenbouw van het basisonderwijs ter voorbereiding op de voorstelling. Tijdens de voorstelling krijgen kinderen vragen voorgelegd als: Hoe eerlijk ben je als het gaat om geld? Wat zou jij doen als je veel geld kunt verdienen? De kinderen kunnen kiezen tussen twee uitersten: Een zakenman uit Nederland en een mevrouw met een bananenplantage in een warm land. Beiden hebben ze een eigen bedrijfje, maar wie van de twee is het eerlijkst over arbeidsomstandigheden en geld? Maandag is de eerste voorstelling in een reeks van 11 voorstellingen die door 600 kinderen bezocht wordt.
Fairtrade zorgt dat kleine boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Het aandeel Fairtrade groeit nog steeds. Er is meer afzet in een steeds breder wordend assortiment producten, zowel food als non-food. Dit jaar zijn scholen en kerken belangrijke groepen om Fairtrade onder de aandacht te brengen en een titel Fairtrade School/Kerk te laten behalen.