Een 45,3 kilometer lange muur die West- en Oost-Berlijn van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 scheidde. Een van de bekendste symbolen van de Koude Oorlog, het IJzeren Gordijn en de Duitse tweedeling. Fotograaf Geert van Duinen was deze week in Berlijn en maakte de volgende impressie: klik hier
Op 3 oktober 1990 hield de DDR op te bestaan, en werd terug samengevoegd bij West-Duitsland, de BRD (Bundesrepublik Deutschland). 3 oktober is de nationale feestdag van Duitsland (Tag der Deutschen Einheit).
West-Duitsland, dat economisch veel sterker was, investeerde miljarden om Oost-Duitsland uit het slop te trekken. De DDR was kort na de tweede wereldoorlog ontstaan uit een afspraak tussen de gealieerde machten( VS, GB en SU). De Sovjet Unie eiste een groot deel van Duitsland op om onder haar invloed te laten staan. Tijdens de koude oorlog(rond 60-er jaren) werd de tegenstelling letterlijk bekrachtigd door de bouw van “de muur” langs de grens van de twee staten en dwars door de gedeelde hoofdstad Berlijn.
Vrijwel iedere toerist die de Duitse hoofdstad Berlijn bezoekt kan geconfronteerd worden met de Berlijnse Muur. De muur zelf is in de periode 1989-1991 voor het grootste deel gesloopt, maar wie goed kijkt ziet in de stad restanten van de muur. Op sommige plekken zoals aan de Mühlenstrasse in Friedrichshain en de Niederkirchnerstrasse in Berlin-Mitte vind je nog redelijk grote delen van de muur. Andere plekken waar je met de muur in aanraking komt is in toeristenwinkeltjes waar voor absurde bedragen brokstukjes van de muur verkocht worden en in het muurmuseum bij Checkpoint Charlie.