Jazzdrumtalent Samvel Sarkisyan (1995) ontving vandaag uit handen van de Groninger wethouder Paul de Rook de beurs voor moderne muziek uit het Andrea Elkenbrachtfonds. Jaarlijks reikt de gemeente deze beurs van 5000 euro uit. De beurs biedt getalenteerde afgestudeerden de mogelijkheid om hun talent verder te ontwikkelen door een vervolgopleiding in het buitenland.
Vanaf september studeert Samvel aan de Aaron Copland School of Music, onderdeel van het Queens College in New York, om zijn Master te halen.
Samvel Sarkisyan
Samvel begon in zijn geboortestad Rostov in Rusland als klassiek pianist. Als zevenjarig jongetje ontdekte hij zijn passie voor drums en bleek een uitzonderlijk talent. Hij studeerde aan de prestigieuze Kim Nazaretov Music School in Rostov en ging regelmatig op tournee met een kinder-Bigband. Touren en veel spelen doet Samvel nog steeds. Een hoogtepunt was zijn optreden tijdens de jubileum-editie van het jaarlijkse International Jazz Festival in Kaliningrad met Wycliffe Gordon en Joris Teepe.
Momenteel is hij actief met het Yoonmi Choi Trio, ASL en met het Alina Engibaryan Quartet. Samvel heeft de vierjarige Bacheloropleiding aan het Prins Claus Conservatorium in drie jaar afgerond. Hij kreeg de afgelopen jaren les van Gene Jackson en Steve Altenberg. De komende jaren wil Samvel zijn Master halen aan de Aaron Copland School of Music, onderdeel van het Queens College in New York, zijn Master.
Talentontwikkeling
De gemeente wil jong talent stimuleren in hun artistieke ontwikkeling. Het Andrea Elkenbrachtfonds maakt onderdeel uit van de cultuurnota ‘Tegen de Stroom in’, net als het George Verbergstipendium en het Hendrik de Vriesstipendium. Door het uitreiken van deze beurzen organiseert de gemeente ontwikkelingsmogelijkheden voor afgestudeerde, jonge, talentvolle kunstenaars in Groningen.
Andrea Elkenbracht
Het fonds is in het leven geroepen ter nagedachtenis aan de Groninger concertpianiste en muziekpedagoge Andrea Elkenbracht (1888 – 1964). Zij was in 1918 de eerste leerkracht voor het vakonderwijs piano aan de Groninger Muziekschool, de voorloper van het Prins Claus Conservatorium, waar zij 40 jaar lang heeft lesgegeven. Uit haar nalatenschap is een fonds opgericht. Doel van het fonds is om aan getalenteerde afgestudeerden een verdiepings- en ontwikkelingsmogelijkheid te bieden door het volgen van een studie in het buitenland. In het verleden werden beurzen toegekend aan jazzangeres Brenda Frans, concertpianiste Ilona Timchenko, pianiste Lotte Veltman (nu bekend als televisieregisseur), componiste Femke Weidema en celliste Pia Greiner.
Foto: Gemeente Groningen