Soms ben je even verrast. Bij het winterklaar maken van de tuin namen we het judasoor waar, groeiend op de achterzijde van de tuinbank. Het judasoor is een zwam uit de familie Auriculariaceae.. De soort neemt bij droog weer in omvang af en regenereert in vochtiger omstandigheden.
De naam wordt wel verklaard uit een overleving over de Bijbelse figuur Judas Iskariot die zich aan een vlier had opgehangen nadat hij Jezus verraden had. De vlier is de favoriete gastheer van het judasoor.
Ook lijkt het zwammetje op een oor. In het verhaal over de arrestatie van Jezus wordt verteld dat Petrus een Romeinse soldaat het oor afhakt om de arrestatie te voorkomen. Judas was degene die Jezus verraadde.
Onder gunstige (vochtige) omstandigheden is het 2-6 cm grote judasoor een satijnige donkerroze zwam, die zacht aanvoelt. Vaak treft men hem aan in de vorm van een geaderd, enigszins doorzichtig oor. Bij droogte krimpt hij in, wordt harder en donkerder (tot zwart) van kleur.
Judasoor komt gedurende het hele jaar voor , zowel op het hout van levende als dode bomen.. Het is een algemene en zich uitbreidende soort. De zwam gedijt het beste op schaduwrijke plaatsen met een hoge luchtvochtigheid.
Judasoor veroorzaakt witrot wanneer hij als parasiet op een levende gastheer leeft. Als de gastheer sterft wordt het judasoor een saprofyt. Dit soort schadelijke zwammen noemt men necrotrofe parasiet
Judasoor is eetbaar en wordt veel gebruikt in de Chinese en Japanse keuken.
Bron: Wikipedia