Voert Groningen Diftar in? Het systeem waarbij je als inwoner meer betaalt naarmate je meer afval aanbiedt? Daarover neemt de gemeenteraad tijdens de laatste raadsvergadering van het jaar op woensdag 16 december een besluit. Ook de gemeentelijke herindeling met Ten Boer komt aan de orde.
De gemeenteraadsvergadering begint om 16.30 uur in het stadhuis op de Grote Markt. De vergadering is openbaar en ook online live te volgen via www.groningen.nl/gemeenteraad. Op deze website van de gemeenteraad zijn de volledige agenda en alle vergaderstukken te bekijken.
Afvalloze Stad
Afval is het grote onderwerp van de raadsvergadering van woensdag. De raad neemt een besluit over het nieuwe Afvalbeheerplan ‘Op weg naar een afvalloze Stad’ waarmee het college van B&W het hergebruik van het Groningse afval wil verhogen. Een optie daarin is Diftar, de afkorting van gedifferentieerde tarieven. Dat betekent dat je betaalt naar de hoeveel aangeboden afval.
Koploper afvalgebied
Nu wordt 56 % van het huishoudelijk afval hergebruikt waarmee Groningen een koploper op afvalgebied is. B&W hebben de raad twee opties voorgelegd. Eén met extra afvalvoorzieningen in de stad zoals meer afvalcontainers en inzamelpunten voor papier, glas en textiel. En één met meer voorzieningen èn Diftar waarbij Stadjers meer betalen naarmate ze meer afval aanbieden. De optie zonder Diftar vergt minder investeringen dan die met Diftar waarvan de invoering ruim 3 miljoen euro kost. Bij Diftar wordt het hergebruikpercentage wel hoger: 65 %. Bij de andere optie is dat 58 %. Het wordt nog spannend hoe de gemeenteraad gaat stemmen.
Herindeling
De raad besluit ook over de gemeentelijke herindeling met de gemeente Ten Boer. Er komt een raadsvoorstel in stemming waarmee de raad het college opdracht geeft om met een concept-herindelingsontwerp voor Groningen en Ten Boer te komen. Uitgangspunt is daarbij “de mogelijkheid tot een lichte samenvoeging”. Dat betekent dat de gemeente Groningen niet en de gemeente Ten Boer wel wordt opgeheven. Als de raad dat besluit komt er naast een formele inspraakronde ook een bijeenkomst waarbij de Stadjers hun mening over de herindeling met Ten Boer kunnen uiten.
Overdracht Stadsschouwburg
Een ander groot onderwerp op de agenda is het geheel aan zogeheten prestatieafspraken tussen de gemeente en woningcorporaties over voldoende beschikbare woningen, duurzaamheid en veiligheid. Ook over het voornemen om de Stadsschouwburg over te dragen aan het Groninger Monumentenfonds NV wordt gedebatteerd. Kort aan de orde komen het burgerinitiatief Tuin in de Stad, de sporthal Europapark, de Omroepnota, de sloop van sociale huurwoningen in Oosterhoogebrug en de verkeersveiligheid in de stad.
Prima, maar dan wil ik wel een slot op mijn container zodat niemand er een afvalzak of andere rommel in kan dumpen.