Elke oudere stadswijk van Groningen heeft wel een of meer verloren plekjes. Zelf woonde ik in mijn jeugd aan de Korreweg en zat op een strenge Katholieke school aan de Tuinbouwdwarsstraat. Omdat mijn ouders graag wilden weten of we onderweg naar school deels veilig waren doorgekomen kregen we de opdracht een flink stuk om te lopen. Zo werd het mogelijk dat onze opoe Martje en opa Egbert Knot ruim halverwege een oogje in het zeil konden houden.
Zij waren in de jaren vijftig verhuisd van de Bankastraat naar het eerste blok met – voor die tijd als bejaardenwoning bekend staande – galerijhuisjes aan de Johan de Witstraat. Als wij bij de galerijwoningen aankwamen hoefden we alleen maar even aan te bellen in de hal. Opoe kwam dan meestal op het balkon, wuifde even en liet vervolgens de telefoon thuis twee keer overgaan zodat onze ouders wisten dat we goed op weg waren. Op het einde van de schooldag liepen we dan altijd wel over het lange balkon langs de huisjes om bij nummer 25 een froufroutje te krijgen en op de vrijdagen een appelsientje, zoals Opoe de sinaasappel altijd betitelde.
Via een oversteek aan de Noorderstationstraat kon je vervolgens naar de Tuinbouwstraat, waar bijna op het einde aan de linkerkant de zijstraat was naar onder meer de St. Ludgerdusschool en Mariaschool. Maar oh wat was het spannend om even een omweg te maken via de Noorderstationsstraat en de Akkerstraat, die ook uitliep in de Tuinbouwstraat. Op de hoek van de Akkerstraat was namelijk in de jaren vijftig en begin jaren zestig nog de remise terug te vinden waar de autobussen na gedane arbeid werden gestald dan wel ter reparatie en onderhoud werden gebracht. In de daaraan voorafgaande periode was er natuurlijk ook ruimte voor de trolleybussen en andere rijtuigen van het Groninger Vervoersbedrijf, kortweg de GVB. De geur van olie en benzine was er altijd aanwezig terwijl heel voorzichtig werd gekeken of er nog een niet eerder gezien rijtuig was gestald.
Inmiddels is al decennia lang de remise verdwenen en is er ruimte gemaakt voor woningencomplex die deels aan de Akkerstraat staat en deels aan de Parallelweg.
Bron: Hans Knot 1e Foto: Familiearchief fam. Knot