Met een score van gemiddeld 95% voldeed het onderhoud van de stad het afgelopen jaar ruimschoots aan de daarvoor door de gemeenteraad vastgestelde doelstellingen. Dat blijkt uit het jaarlijkse BORG-onderzoek (Beheer Openbare Ruimte Groningen). Deze inspectie wordt ieder jaar uitgevoerd door meer dan 120 betrokken Stadjers.
Vergeleken met het jaar ervoor is de score in 2015 met 2% gestegen. Wel zijn de beoordelingscriteria voor de onderdelen groen en schoon in 2014 verlaagd. Dit heeft te maken met doorgevoerde bezuinigingen. Dit betekent dat deze onderdelen aan minder hoge beoordelingscriteria hoeven te voldoen. Vergeleken met de oude (hogere) eisen is er een lichte teruggang te zien in de kwaliteit van de groen- en de schoonfacetten.
90% norm
Toch zou het eindcijfer voor het onderhoud van de stad, inclusief groen en schoon, ook nog steeds aan de voorheen gehanteerde criteria voldoen met een gemiddelde van 90%. Het streven is dat van alle gecontroleerde onderdelen in dit onderzoek (groen, wegen, straatmeubilair, verlichting, speeltoestellen) 90% moet voldoen aan de norm die daarvoor is vastgesteld.
Betrokken bewoners
Al meer dan tien jaar beoordeelt een vrij constante groep van betrokken bewoners en ondernemers het onderhoud van de openbare ruimte tijdens een BORG-schouw. Zonder de inzet en betrokkenheid van deze vrijwilligers is het onmogelijk om het onderhoud van de stad zo intensief te beoordelen. Tijdens de BORG-schouw wordt gekeken naar het onderhoud van groen, straatmeubilair, oevers, speeltoestellen, wegen en straat- en verkeersverlichting. Ook kijken de schouwers of het schoon is in de wijk.
Nieuw wijkgroen
Om de gevolgen van de bezuinigingen op te vangen, werkt de gemeente met een flexibel in te zetten team, dat waar nodig opschietend groen of zwerfvuil snel kan aanpakken. Ook blijft de gemeente de vele particuliere initiatieven op dit gebied ondersteunen. Die samenwerking met bewoners, ondernemers en instellingen heeft onze stad inmiddels een groot areaal aan nieuw groen in de wijken opgeleverd. Tientallen buurtmoestuinen, diverse buurtboomgaarden en vele geveltuinen kwamen op die manier tot stand. Ook particuliere initiatieven om zwerfvuil in de wijk aan te pakken ondersteunt de gemeente op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met de jaarlijkse actie Lentekriebels in april of met de mogelijkheid buurtafvalbakken te adopteren.
Zijn ze ook door de wijken De Hoogte, Selwerd, Tuinwijk, Paddepoel en Vinkhuizen geweest? Wordt het niet eens tijd dat deze mensen naar een goede opticien gaan? Hele huisraden worden gedumpt, zwerfvuil, vuurwerkresten, verrotte maaltijden het ligt er allemaal. Tegenwoordig is dit stuk van Groningen verworden tot een getto.