Softwarebedrijf MACCS International vestigt zich in Villa Gelria

Villa Gelria-2500Het bedrijf MACCS International, wereldleider op het gebied van filmdistributie-software, vestigt zich in Groningen. Het bedrijf is nu nog gevestigd in het Drentse Ubbena. De komende jaren verwacht het bedrijf dat nu werk biedt aan 45 mensen verder uit te groeien. Bovendien was het bedrijf op zoek naar een pand dat geschikt is om klanten vanuit de hele wereld te ontvangen. Dat pand is gevonden in Villa Gelria aan de Verlengde Hereweg.MACCS International verleent diensten en ontwikkelt software voor de filmdistributie-industrie. Bijvoorbeeld datasystemen voor boekingen en distributie en verrekening van filmlicenties wereldwijd. Het bedrijf is een grote speler in deze zeer specifieke markt en actief in 45 landen. Diverse grote internationale filmmaatschappijen, zoals Warner Bros. en Paramount, behoren tot de klantenkring van MACCS. Volgens CEO Bert Huls is de komst van MACCS naar Groningen belangrijk om invulling geven aan de groeiambities van het bedrijf.

COO Peter Doorlag van MACCS ziet in Villa Gelria een uitstekende ontvangstlocatie voor klanten die vanuit de hele wereld naar Groningen komen: “Zowel het pand als het park eromheen zijn Rijksmonument. We willen het intern en extern zoveel mogelijk in oude staat herstellen, waarmee het de uitstraling krijgt die past bij onze business.”

Om de groei die voor de komende jaren wordt verwacht, op te vangen, heeft MACCS niet alleen behoefte aan ruimte, maar ook aan jong talent. Daarbij zoekt het bedrijf aansluiting bij de sterke IT- en creatieve sector in Groningen. Wethouder Joost van Keulen van Economische Zaken is blij met de komst van MACCS naar Groningen: “Dit is een boost voor de creatieve industrie en een prachtige invulling van een historisch pand.”

Historie Villa Gelria:
De villa, aan de westzijde van de Verlengde Hereweg in Helpman , werd in 1872 gebouwd als buitenverblijf van de industrieel W.A. Scholten (1819-1892). Het pand werd ontworpen door Scholtens “huisarchitect” J. Maris (1826-1899), van wiens hand ook het voormalige Scholtenshuis en de Scholtenskoepel in Groningen zijn. De villa is vormgegeven in een eclectische stijl met palladiaanse invloeden. Het gebouw staat in een parkachtige omgeving, die oorspronkelijk veel groter was en waartoe indertijd ook het terrein behoorde waarop in 1965 het (voormalige) Diakonessenhuis werd gebouwd. De naam van de villa verwijst naar Scholtens geboorteprovincie Gelderland (in het Latijn Gelria).

De villa heeft nadien meerdere bestemmingen gehad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de lokale leiding van de SS erin gevestigd. Na de oorlog is de villa onder meer in gebruik geweest als opleidingslocatie van het Diakonessenhuis, als kantoor van de rijkspolitie en als dependance van de Groninger sociale academie. In 1981 werd Villa Gelria eigendom van het voormalige bouwbedrijf Koop Tjuchem, dat het na een verbouwing als hoofdkantoor gebruikte.

In 1995 is de villa aangewezen als rijksmonument vanwege de architectonische en esthetische kwaliteiten van het ontwerp en uit stedebouwkundig, cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven onderdeel van de buitengewoon karakteristieke reeks van landhuizen en villa’s in parkachtige omgeving aan de Verlengde Hereweg in Groningen. Ook het koetshuis en de tuinmanswoning die erbij horen zijn tot rijksmonument verklaard.

Foto: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *