Het plan van RUG en gemeente om fietsenoverlast voor de UB en het Harmoniegebouw aan te pakken, is mislukt. De wegsleepregeling heeft geen effect.
De universiteit gaf enkele maanden geleden de gemeente toestemming om fout geparkeerde
fietsen weg te slepen. ‘Bij een brandoefening van de UB bleek dat de nooduitgangen werden geblokkeerd door fietsen’, vertelde RUG-woordvoerder Jos Speekman eerder. Waarschuwingsborden, een wegsleepregeling en rode loper moesten zorgen dat studenten hun fietsen netjes in de rekken zetten. Bij het begin van het studiejaar werd echter al duidelijk dat ze zich niets aantrekken van het verbod.
‘Dweilen met de kraan open’, stelt bestuurder Egon Dietrich van letteren. ‘Als we twintig fietsen lieten weghalen kwamen er dertig stuks terug.’ Studenten willen vooral hun fiets zo dicht mogelijk bij de deur blijven zetten, denkt Dietrich. ‘We hebben een poging gedaan studenten op te voeden. Dat is niet mogelijk. Er zijn te veel studenten en te veel fietsen.’
Ook Rein van den Bos, hoofd facilitaire zaken van het Harmoniegebouw is moedeloos. ‘Studenten beschouwen de fiets als een wegwerpartikel’, meent hij. ‘Ze hechten er te weinig waarde aan.’ Maar blijven wegslepen is geen optie. ‘Het kost ruim 10 euro per fiets. We willen niet meer geld uitgeven als we er geen fluit mee opschieten.’ Maar hij geeft zich niet gewonnen. ‘We gaan komende weken overleggen met de gemeente en opnieuw campagne voeren.’ Half december hopen de partijen een nieuw plan te hebben.
(Bron: UK)