Groningen en Rotterdam gaan samen het Global Centre of Excellence for Climate Adaptation (GCECA), het internationale Klimaatinstituut, huisvesten. Vanmorgen maakte staatssecretaris Dijksma bekend dat beide steden samen het overtuigendste plan voor het Klimaatinstituut op tafel hebben gelegd.
Burgemeester Peter den Oudsten: “Ik ben heel blij dat het ons is gelukt. We zien uit naar de samenwerking met Rotterdam, de stad die zijn sporen op het wereldtoneel van de klimaatverandering al ruimschoots verdiend heeft. Deze toewijzing bewijst dat we in staat zijn ons met onze partners effectief te organiseren. Dat smaakt naar meer!”
Het Klimaatinstituut is een initiatief van Nederland, Japan en de Verenigde Naties. Het instituut moet eraan bijdragen dat kwetsbare gebieden in de wereld zich beter en sneller gaan voorbereiden op het veranderende klimaat. Daartoe wordt samenwerking gezocht met belangrijke onderzoekscentra over de hele wereld. Dat Nederland thuisland zou worden voor GCECA was al eerder besloten door de initiatiefnemers, vandaar dat alleen Nederlandse steden en provincies de kans kregen om een aanbod te doen.
Verrassende combinatie
Achter de schermen werken Groningen en Rotterdam al geruime tijd nauw samen op het gebied van klimaat en energietransitie. Samen kunnen ze een groot aantal veelzijdige projecten laten zien: van de Deltawerken tot voedselproductie op zilte grond en van waterpleinen tot Waddenzee. De toch al energieke band tussen Rotterdam en Groningen is de afgelopen maanden alleen maar verder versterkt, ook al door de breed gedragen ondersteuning van bedrijven en instellingen in de regio’s Rotterdam en Groningen.
Brede steun Noord-Nederland
De gemeente Groningen heeft intensief samengewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanze Hogeschool en de provincie Groningen. Maar ook andere partners in Noord-Nederland, waaronder de waterschappen, WETSUS, gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen hebben zich de afgelopen tijd ingespannen om te laten zien wat Noord-Nederland allemaal doet aan klimaatadaptatie.
In Groningen zal het instituut een plek krijgen op het Energy Academy Europe. Dit gebouw is volledig duurzaam ontworpen, heeft de BREEAM standaard ‘ Outstanding’ en is daarmee de ideale locatie voor het Klimaatinstituut. Bovendien zetelen op de beoogde plek op het Zernike terrein kennisinstellingen en bedrijven die met hun kennis kunnen bijdragen aan het instituut.
In november zal het Klimaatinstituut worden gelanceerd tijdens een topconferentie in Bonn. De verwachting is dat het instituut in het voorjaar van 2018 van start zal gaan.