Wethouder Roeland van der Schaaf en Mattias Gijsbertsen openden vandaag, 2 november, de tentoonstelling Who Cares + Man Made Blue Zone in het atrium van het Stadhuis in Groningen. De tentoonstelling is te zien tot en met 10 november.
De stad van de toekomst maken we met elkaar! In het atrium in het Stadhuis zie je hoe bewoners, gemeente, ontwerpers en tal van organisaties samenwerken aan leefbare, gezonde, groene, duurzame, gezellige en veilige wijken. Met mooie voorbeelden van de Oosterparkwijk en Selwerd. Maar we kunnen niet zonder jouw input. Welke ideeën heb jij voor de stad?
Wijkontwikkeling Selwerd
Laten we van Selwerd de gezondste en gelukkigste wijk van Nederland maken! Duurzaam, veilig en leefbaar. Dat is het uitgangspunt van de wijkontwikkeling in Selwerd.
Onze missie: iedereen in Selwerd moet er de komende 10 jaar op vooruit gaan.
Onze aanpak: stap voor stap, in samenspraak met elkaar en steeds met het oog op hoe alles met alles samenhangt. Welke droom heb jij voor Selwerd?
Who Cares?
Hoe kun je ervoor zorgen dat ouderen en andere kwetsbare mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen in een wijk? Wat is daarvoor nodig? Die vraag staat centraal in de landelijke prijsvraag Who Cares?
In Groningen gaan die plannen allemaal over de Oosterparkwijk. Hoe kunnen we er voor zorgen dat de wijk een plek is waar ouderen en mensen met een beperking zelfstandig, gezond en gelukkig kunnen wonen?
Met als resultaat: vijf plannen die van de wijk een plek moeten maken waar het goed wonen is voor iedereen. De eerste prijs gaat naar het plan Care2Share en de runner-up is het plan Michi Noekie. De gemeente gaat het winnende plan helpen uitvoeren en ook met de runner-up in gesprek. Maar eerst moet het nog worden uitgewerkt. En dat gebeurt samen met de bewoners.
Foto’s: Siebrand Wiegman
Gezond, groen en duurzaam. Ha ha ha! Je kan je huis niet meer terug vinden in de smog, er staat geen boom meer rechtop en al het zwerf- en grofvuil op straat, in sloot en vijver is duurzaam?? Is hypocriet een woord?
Hoe durven ze “gezond, groen en duurzaam”.
In deze stad heerst een groen allergie.
Alles wat boven een grasspriet uitsteek verwijderen ze hier het liefst met wortel en tak omdat het te onderhoudsintensief is.
Volgens de gemeente is het eenmaal per jaar struiken snoeien of een boom controleren of deze nog gezond is, duurder dan tweemaal per week gras maaien.
De duurzaamheid in deze stad zit schijnbaar in onzinprojecten starten, miljoenen over de balk gooien en achteraf alles weer terugdraaien als ineens blijkt dat het niet functioneert of veilig is.
Laat de gemeente stoppen het lagere personeel er uit te schoppen en de stad beginnen te onderhouden, zodat er rommel word opgeruimd, voldoende afvalbakken geplaatst, groen onderhouden, bestrating onderhouden zodat je niet bij elke 10 meter je nek breekt over omhoog wippende tegels, etc., etc.
Wij willen een nette stad met veel, héél veel groen (goed tegen de opwarming).
Begin daar maar eens mee, gemeente!