Maatregelen om 1,5 meter afstand te houden
Coronamaatregelen voor een veilige en bereikbare binnenstad
Voor een veilige en bereikbare binnenstad waarin bezoekers de noodzakelijke 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden zijn maatregelen noodzakelijk. Samen met de ondernemers en horeca heeft de gemeente Groningen afspraken gemaakt. De basisgedachte is dat voetgangers en fietsers de ruimte moeten hebben, zodat zij op een veilige manier naar en door de binnenstad kunnen bewegen en winkels en horecagelegenheden kunnen bezoeken. De nadruk in deze fase, die de gemeente samen met de ondernemers uitwerkt, ligt op: houd afstand, voorkom en vermijd drukte.
Ruimte voor voetganger
De gemeente en de ondernemers nemen maatregelen die ervoor moeten zorgen dat het afstand houden nu het drukker wordt in de binnenstad mogelijk blijft.
– De drukke winkelstraten in de binnenstad worden de komende tijd grotendeels voetgangersgebied. De doorgaande fietsroutes die hier zijn worden tussen 12.00 en 19.00 uur afgesloten. Ook mogen in dit gebied geen obstakels als geparkeerde fietsen en uitstallingen staan.
– Voetgangers worden verzocht in de drukkere winkelstraten zoveel mogelijk rechts of de aangegeven routes te volgen.
– Borden, lijnen en mededelingen op de bestrating wijzen de binnenstadbezoekers op de maatregelen die moeten zorgen voor veiligheid en bereikbaarheid. Stewards zijn aanwezig om het publiek hierop te wijzen, uitleg te geven en vragen te beantwoorden.
Ruimte voor fietsers
Fietsers moeten zich op een veilige manier door de gemeente kunnen bewegen en ook de mogelijkheid hebben om de noodzakelijke 1,5 meter afstand te bewaren tot elkaar en tot voetgangers.
– Om de wachttijden bij verkeerslichten te beperken krijgen de fietsers vaker groen licht op de drukkere fietsroutes. Ook worden enkele verkeerslichten buiten werking gesteld.
– Fietsers wordt gevraagd zoveel mogelijk om de binnenstad heen te rijden en niet dwars door de binnenstad te gaan als dat niet nodig is.
– Fietsers wordt gevraagd om niet in te halen en niet naast elkaar te fietsen maar achter elkaar. – Winkelstraten met veel voetgangers en weinig ruimte worden tussen 12.00 en 19.00 uur afgesloten voor het fietsverkeer.
Het gaat o.a. om de Brugstraat, Guldenstraat en Vismarkt. De afsluiting voor fietsers geldt ook voor de Werkmanbrug bij het Museum en de Trompbrug.
Beide bruggen zijn te smal voor veilig gebruik op 1,5 meter afstand van voetgangers én fietsers. De alternatieve fietsroutes lopen via de Emmabrug, Herebrug en Oosterstraatbrug.
– Fietsen moeten op drukke dagen niet in winkelstraten, maar aan de rand van de binnenstad, bijvoorbeeld langs de Diepenring, in zijstraten en op de Ossenmarkt gestald worden. De gemeente creëert hier extra stallingsmogelijkheden. In de meeste winkelstraten geldt een parkeerverbod voor fietsen.
Ruimte om te ondernemen
Naast de algemene maatregelen gaan gemeente en ondernemers op sommige plekken ook specifieke maatregelen nemen om knelpunten op te lossen en ruimte te creëren om te kunnen ondernemen. Speciale aandacht daarbij is er voor de mogelijke opstelling van terrassen.
– Samen met de horecaondernemers bekijkt de gemeente welke mogelijkheden er binnen de beperkte ruimte in de binnenstad nog zijn voor terrassen en welke maatregelen er nodig zijn om dit mogelijk te maken. Zo wordt er o.a. gekeken naar Waagplein en Martinikerkhof, maar ook naar locaties buiten het centrum.
– Samen met de ondernemers uit de binnenstad bekijkt de gemeente hoe het best kan worden omgegaan met wachtrijen en welke maatregelen er nodig zijn om dit in goede banen te leiden.
Voor alle maatregelen geldt dat de situatie op straat in de gaten gehouden wordt met crowdmanagement en indien nodig kunnen zaken ter plaatse aangepast worden. Met het huidige pakket wordt ruimte gemaakt voor iedereen zodat we het economisch functioneren van de stad weer voorzichtig op een veilige manier op gang komt.