Falcon Leap Marnewaard

Van 9 tot en met 21 september 2024 vindt de internationale luchtlandingsoefening Falcon Leap plaats. Vanaf Vliegbasis Eindhoven oefenen militairen van de landmacht en luchtmacht boven Nederland en België het droppen van ladingen en parachutisten. Dit gebeurt samen met collega’s van andere landen. De training is nodig zodat de landen niet alleen vandaag, maar ook morgen samen gereed zijn voor inzet.

Droppen van ladingen

Tijdens de eerste week oefenen militairen het droppen van vracht (container delivery system) boven de Marnewaard, Deelen, Wolfheze en andere delen van het land.

Een recent voorbeeld is het droppen van hulpgoederen boven Gaza. Oefeningen als Falcon Leap zijn belangrijk om dit soort opdrachten ook in de toekomst te kunnen uitvoeren.

Droppen van parachutisten

 

De tweede week staat in het teken van het droppen van parachutisten en vracht. De parachutisten landen op diverse locaties in Noord-Brabant, Gelderland en Groningen.

Op zaterdag 21 september neemt een aantal vliegtuigen deel aan de herdenking van Operatie Market Garden op de Ginkelse Heide bij Ede. Het is dit jaar 80 jaar geleden dat deze operatie plaatsvond.

Deelnemende landen

Aan Falcon Leap doen 12 landen mee. Naast Nederland zijn dat België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

De oefening richt zich op internationale samenwerking bij luchtlandingsoperaties. Door te oefenen met personeel, uitrusting en vliegtuigen van andere landen verbeteren de deelnemers hun procedures en samenwerking (de interoperabiliteit).

Nederland organiseert

Falcon Leap wordt georganiseerd door 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht. De transportvliegtuigen van 336 Squadron van het Air Mobility Command van de Koninklijke Luchtmacht zorgen samen met internationale partners voor het luchttransport.

Deelnemende typen transportvliegtuigen

  • Nederlandse C-130H
  • Amerikaanse C-130J
  • Britse A-400M
  • Duitse A-400M
  • Griekse C-27J en C-130
  • Poolse C-295
  • Portugese C-295
  • Roemeense C-27J
  • Spaanse C-295

Bron: Defensie – Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *