Een aftrap waar met vele miljoenen EU gelden voor een klimaatneutrale economie beschikbaar zijn gesteld kan je niet anders laten plaats vinden dan op het Zernike Complex in Groningen in een energie innovatieve omgeving. Een bijeenkomst waar duidelijk werd dat wij allen de schouders er onder moeten zetten om op een rechtvaardige manier de transitie mogelijk te maken.
Na het aanhoren van het lied ‘het is nog nooit zo donker west of het word wel weer licht’ opende de commissaris van de Koning René Paas de bijeenkomst en nodigde hij eurocommissaris Elisa Ferreira (Cohesie en Hervormingen) uit om volgend jaar de resultaten van het fonds te ervaren.
(Alles over JTF in vele talen: klik hier)
De ministers Adriaansens (Economische Zaken) en van Gennip (Sociale Zaken) waren voor deze gelegenheid afgereisd naar het Energy Barn op het Zernike Complex.
Het fonds Just Transition moet het extra zetje zijn aan regio’s, bedrijven en de bewoners. Voor de relatief energie intensieve industrie zullen alternatieven gevonden moeten worden. Het gasnet kan gebruikt worden voor waterstof en de gelden zijn nodig voor opleidingen en omscholen voor nieuwe groene en digitale banen.
Geduputeerde IJzebrand Rijzebol gaf aan dat na een maand inmiddels al 60 miljoen is aangevraagd. De regio Groningen en Emmen ontvangen zo’ 330 miljoen is dat is meer dan de helft van de 623 miljoen die voor het fonds beschikbaar is gesteld.
“Dat is een flink bedrag, waarmee we echt een verschil kunnen maken om de lokale economie klimaatneutraal te maken en mensen op te leiden voor een ander type werk”, aldus Van Gennip. “Ik vind het daarbij belangrijk dat er aandacht is voor een diverse arbeidsmarkt en dat elke regio kan werken aan wat voor hen het meest relevant is.”
De regio’s moeten zelf ook eigen middelen besteden aan deze programma’s. Dat betekent dat de regio Groningen-Emmen zelf ook 330 miljoen moet investeren.
Ze dronken een glas, ze deden een plas en lieten alles zoals het was.
De Groningers schieten er uiteindelijk nog steeds niets mee op.