Een bevrediging van de gekozen behoefte moet het resultaat zijn aan het eind van de avond van de tweede College Tours in het kader van het 150-jarige bestaan, liet de heer Brouwer weten voorafgaand aan de introductie van Margreet Fogteloo, redacteur De Groene Amsterdammer en gespreksleidster deze avond. Een avond over economie, onderwijs, geschiedenis ten de toekomst van het onderwijs.
Toch enige emoties bij de eerste vraag deze avond door Margreet Fogteloo. U moet weten dat Margreet de kleindochter is van onze huisarts in Arnhem midden in de oorlog en waar ik van 27 t/m 29 december 1942 onder gedoken geweest ben. Hierna kwam Arnold met zijn familie terecht bij gereformeerde gezinnen in de Haarlemmermeer. Hij was onder de indruk van het geloof en was van plan predikant te worden.
Aan de predikant van toen, een jeugdvriend van politicus Joop den Uyl, vroeg hij op 10 jarige leeftijd “waar komt al die armoede eigenlijk vandaan. Hij was onder de indruk van het feit dat door de beperkte middelen men kon overleven. De dominee, onder de indruk van zijn jeugdvriend Joop den Uyl, zei dat is Economie, waarop Arnold reageerde: “dat wil ik ook studeren”. Daar ligt de grondslag van mijn studie.
Van 1951 tot 1956 studeerde Heertje economie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij studeerde cum laude af. Aan dezelfde universiteit promoveerde hij in 1960 op zijn proefschrift over de prijstheorie van het oligopolie. In 1962 kreeg Heertje bekendheid door zijn boek De kern van de economie. Honderdduizenden zijn ervan verkocht en nog steeds staan nieuwe drukken van dit boek bij sommige scholen op de boekenlijst. Meer over deze avond in de volgende wijkkrant nummer 1.