Vandaag zijn we beland in Dwingeloo in Drenthe waar het alweer 75 jaar geleden is, 23 april 1949, toen SRZM (Stichting Radiostraling van Zon en Melkweg/Netherlands Foundation for Radio Astronomy) werd opgericht. Deze organisatie heet inmiddels ASTRON. De 25-meter Dwingeloo Telescope werd toen in 1956 geopend.
Terugkijken
Het begon allemaal met de ontdekking van Henk van de Hulst dat elk waterstofatoom in onze Melkweg een kleine radiozender kan zijn. Om deze signalen te kunnen detecteren werd in 1956 de Dwingeloo Radiotelescoop gebouwd en officieel in gebruik genomen. Korte tijd was het de grootste beweegbare radiotelescoop ter wereld.
In 1970 werd de WSRT (Westerbork Synthese Radio Telescoop) in gebruik en in 2010 opende HM koningin Beatrix LOFAR, momenteel de grootste radiotelescoop ter wereld.
Wie zijn de mensen bij ASTRON
ASTRON is echter niet alleen het Nederlandse instituut voor radioastronomie; sterker nog, ASTRON zijn de mensen die er werken. De ingenieurs, de astronomen, de softwareontwikkelaars en alle andere personeelsleden werken samen om ontdekkingen in de radioastronomie mogelijk te maken. ASTRON streeft ernaar een comfortabele en veilige werkomgeving te creëren voor een divers personeelsbestand, dat succesvol samenwerkt.
Ergens naar uitkijken
Samen streven we naar onze heilige graal: maatschappelijk relevante wetenschap. Voor ons betekent dat niet alleen het doen van onderzoek dat het denken van collega-wetenschappers over hoe ons universum werkt uitdaagt, maar ook het delen van die kennis en het inspireren van kinderen om een carrière in de wetenschap en technologie te kiezen. Om de gemeenschappen te helpen die onze telescopen zo gracieus in hun omgeving hebben verwelkomd door terug te geven waar we kunnen. Samenwerken met de (lokale) industrie om hun innovatiekracht te vergroten om de uitdagingen van de toekomst op te lossen.
Momenteel wordt zowel in Zuid-Afrika als in Australië het SKAO (Square Kilometre Array Observatory) gebouwd. ASTRON is een van de oprichters van een internationale radiotelescoop die meerdere continenten beslaat. SKAO zal ons begrip van het universum vergroten.
We ontwikkelen ook nieuwe manieren om big data te beheren; SKAO zal enorme hoeveelheden gegevens produceren (gemiddeld 8 terabit per seconde), die over de hele wereld moeten worden verwerkt, gefilterd, getransporteerd en opgeslagen.
Gedreven door de passie om de grenzen van onze kennis van het heelal te verleggen, verlegt ASTRON voortdurend de technologische grenzen van onze telescopen. Deze technologische innovatie komt het (regionale) bedrijfsleven en uiteindelijk de samenleving als geheel ten goede. Wij streven hier al 75 jaar naar en zullen dit ook in de toekomst blijven doen.
Bron: Astron Foto’s Jan Hendrik van der Veen