Bezwaren bomenkap Der Aa-kerk verworpen

De plannen om bij der Aa-kerk een aantrekkelijke verblijfsplek te maken kunnen doorgang vinden. Dat vindt de Adviescommissie Bezwaarschriften. Deze heeft geoordeeld dat de gemeente de juiste procedures heeft doorlopen. Dat betekent dat de voorgenomen kap van bomen, nodig om de plannen te realiseren, kan worden uitgevoerd.

Op 6 december 2018 hield de Adviescommissie Bezwaarschriften een hoorzitting. Aanleiding was een aantal bezwaren van onder andere de Bomenridders en de Vleermuizenwerkgroep. De commissie heeft nu dus geoordeeld dat de ingediende bezwaren ongegrond zijn. Daarmee is voor de gemeente de weg vrij om door te gaan met de voorgenomen plannen. Wel is nog beroep tegen het besluit mogelijk. De verwachting is dat de kap van de bomen eind februari, begin maart, zal starten, voordat het broedseizoen start. Daarna kan de herinrichting beginnen, in de loop van het voorjaar. In de loop van dit jaar zal de herinrichting worden voltooid.

De kap van vijf bomen is nodig om meer daglicht op de plek te krijgen. Ook komt er zo meer ruimte komt voor de resterende zes bomen. Om te bepalen welke bomen wel en welke niet worden gekapt, is onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de bomen. Op basis van dit onderzoek is ervoor gekozen om de zes monumentale bomen in te passen in de plannen en de condities voor deze bomen te optimaliseren. De vijf bomen met een mindere kwaliteit worden gekapt. In de omgeving worden deze gecompenseerd door zes nieuwe bomen te planten; drie in de A-straat en drie in de Brugstraat.

Bron: Gemeente Groningen

 

2 gedachten over “Bezwaren bomenkap Der Aa-kerk verworpen

  1. Zucht.
    Weer verdwijnen er bomen.

    In een stad waar zoveel CO2 teveel is zouden er massa’s bomen geplant moeten worden zodat het er groen ziet van de bomen.

    Een volwassen boom vangt per jaar ca. 6 grote vuilniszakken fijnstof op en dat komt de gezondheid ten goede, maar zo langzamerhand zijn hier in de stad Groningen zoveel bomen gekapt en is er geen herplant gedaan IN de stad, dat ik zo langzamerhand sterk begin te twijfelen aan de goede luchtkwaliteit in de stad.
    Men kan al het gemotoriseerde vervoer uit de binnenstad weren voor CO2 reductie maar de grote massa mensen stoten ook ontzettend veel CO2 uit wat door bomen weer omgezet word in gezonde zuurstof.
    Ze zijn gewoon nodig, ook voor de stadsnatuur zoals vogels, vleermuizen, insecten etc.

    Maar onze gemeente neemt het niet zo nauw met de gezondheid van zijn bewoners.
    Voorbeeld:
    Scholen mogen niet binnen een straal van 300 meter van de rondweg gebouwd worden voor de gezondheid van de kinderen, maar diezelfde kinderen mogen wel in huizen wonen die bijna OP de rondweg zijn gebouwd.
    Als je ziet hoe dicht de woonhuizen en studentenflats aan de Friessestraatweg, Bedummerweg en Plataanlaan aan de rondweg worden gebouwd, er zit ca. 15 meter tussen huis en rondweg, kan je haast spreken dat ze bovenop de rondweg worden gebouwd.
    Hieruit kan je maar tot één conclusie trekken dat het geld het belangrijkste is en het de gemeente een rotzorg zou zijn hoe het met het welzijn van de bewoners gaat.
    De gemeente verschuilt zich er achter dat de uitstoot van auto’s vele malen schoner is en daarom geen risico meer vormt, maar dat is je reinste larie.
    Het klinkt wel lekker om mensen daarmee voor het lapje te houden, maar die knurft die beweert dat de lucht gezonder is geworden wil ik wel eens 24 uur in een afgesloten kamer zetten met de uitlaatgassen die binnen één dag op de rondweg word geproduceerd.
    Wedden dat die dan zo ziek als een hond word?

  2. Niemand wil straks op de bankjes zitten op het geplande terrasje omdat je daar wegwaait.
    De zaak die op de hoek naast Doppio zit, kan vaak geen uitstalling buitenzetten of de winkeldeur open zetten vanwege de wind.
    Dat word alleen erger als de bomen worden gekapt.

    Deze bomen hebben ook een beschermende functie voor de kerk.
    Het gebouw word door de bomen tegen de weersinvloeden beschermd.
    Door ze te verwijderen kan er forse schade ontstaan aan het gebouw omdat wind, regen en vorst het metselwerk kan schaden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *