Samen met enkele omwonenden legde de Groninger wethouder Glimina Chakor de laatste hand aan een zogenoemd bijenlint op de kruising Prinsesseweg/Nassauplein in de Oranjewijk in Groningen. Over de volle lengte van de Prinsessweg wordt een bloembed van zo’n twee meter aangelegd.
Het bijenlint wordt aangeplant met bloembollen. Daarnaast wordt er nectar onder het mes van de maaimachines ingezaaid; een mengsel van inheemse, laagblijvende bloemen. Van het vroege voorjaar tot in de zomer zullen afwisselend bloemen opkomen.
Tekst gaat door onder de foto’s!
Er zijn al op diverse locaties in Groningen bijenlinten aangelegd. Belangrijk voor insecten waar wij mensen ook van kunnen genieten. De inheemse bloemen komen in het voorjaar op als de bijen actief worden.
Stedelijk ecologische structuur
Het noordelijk gedeelte van de Zonnelaan heeft al middenbermen met bollen en bloemrijk grasmengsel. Na het inzaaien van het zuidelijke deel van de Zonnelaan en de aangrenzende Prinsesseweg, ontstaat een noord-zuid gestrekt lint. Dit verbindt het SES (stedelijke ecologische structuur)-gebied ten zuiden van de noordelijke ringweg met het SES-gebied langs de Wilhelminakade. De totale lengte is een kleine 2 kilometer.
Bloemetjes en bijtjes
Een bloemenlint (of bijenlint zoals de Bijenstichting het noemt) is een langgerekte strook grond, die is ingericht met voedselplanten voor bijen. De bedoeling van een bloemenlint is dat gebieden waar bijen leven met elkaar verbonden worden. Nectar onder het maaimes is een bloemenmengsel dat mee gezaaid kan worden met gazongrasmengsels.
In tegenstelling tot traditioneel gazon, wordt een groenstrook met bloemrijk grasmengsel niet wekelijks gemaaid, maar één keer in de 3 tot 6 weken. Het maaien begint ook later, pas na juli, zodat de bollen uit kunnen bloeien en weer energie op kunnen slaan voor het volgende jaar. (foto’s gemeente Groningen/FocusGroningen)
Foto’s: Jan Hendrik van der Veen
Op de impressie foto ziet het er leuk met twee gemaaide grasstroken aan weerszijden, zodat met het hondje ook nog fatsoenlijk kan uitlaten, maar de werkelijkheid gaat er anders uitzien, kijk maar naar de Zonnelaan en Ketwichverschuurlaan die over de volle breedte zijn ingezaaid.
Na het eerste redelijk bloemrijke jaar zijn ze tot een een haveloos uitziend zooitje verworden die een armoedige aanblik geven, waar nu meer gras groeit dan bloemen en veel allergie veroorzakende onkruiden tussen zitten.
Vergis je ook niet hoeveel ongedierte als teken, muizen en ratten zich hier tussen thuis voelen, het zijn niet alleen de bijtjes en de vlindertjes die hier op af komen.
En realiseer je goed dat de door de teken verspreide ziekte van Lyme in ons land niet serieus worden genomen, wel een dodelijke afloop heeft miste het niet goed behandeld word.
Maar dan een ander punt.
Als onze gemeente het klimaat zo aan het hart gaat, waarom worden er dan zoveel kerngezonde bomen gekapt zoals aan de Peizerweg en ook in het Orionpark, waar nu weer vele grote bomen een gele stip hebben om gekapt te worden?
En de redenen die worden aangevoerd zijn ronduit belachelijk “Er vallen takken af bij harde wind”.
Zo worden hele straten heel gehaald waarvan misschien 1 boom slecht is en de rest word dan ook ruchtzichtloos gekapt.