Bourtange | Vesting Bourtange

Het is prachtig fietsen in de gemeente Westerwolde in het Oost Groningse waar je een bezoek aan vestingdorp Bourtange niet mag missen. Bourtange is een vestingdorp dat tussen 1580 en 1593 tijdens de Nederlandse Opstand is aangelegd. Het vestingdorp is een beschermd dorpsgezicht. Alle foto’s: klik hier 

Vesting Bourtange werd eind zestiende eeuw gebouwd als verdedigingswerk in de Tachtigjarige Oorlog. Vanaf de bastions kon je in alle richtingen uitkijken naar vijanden. Of eigenlijk naar hoe vijandelijke troepen troosteloos wegzakten in het omringende moeras. Een eeuw later werd Bourtange beroemd door Kapitein Prott. De vijandelijke bisschop Bernard van Galen, in Groningen beter bekend als Bommen Berend, probeerde Prott om te kopen met een ‘gouden bombardement’: een bod van 200.000 guldens of een adellijk landgoed in Westfalen. Volgens de verhalen was het antwoord van Prott duidelijk: “200.000 kogels kun je krijgen!” Bourtange doorstond de daaropvolgende aanval en de vijand kon niet anders dan afdruipen.

Bourtange is volledig hersteld naar de situatie van die tijd, inclusief wallen, grachten en roodgeverfde ophaalbruggen. Het heldhaftige optreden van Prott wordt nog ieder jaar met een veldslag nagespeeld. Maar daarnaast is Bourtange ook gewoon een dorp met moderne inwoners. En dat was vroeger precies zo. In de vesting woonden militairen met hun gezin en burgers die met van alles hielpen. Veel van de gebouwen die er toen waren zijn ook nu nog van binnen te bekijken. De school, de kerk en de molen: een bezoek aan de oude vesting is een ware reis terug in de tijd.

Alle foto’s: klik hier 

Bron: Visit Groningen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *