Bunkers in Groningen | Deel 2 Termunten, Delfzijl en Namsum

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de Eems- en Dollardkust deel uit van de Duitse Atlantikwall. Atlantikwall was een reeks van strategisch gelegen, kleinere en grotere verdedigingswerken. De linie bestond verder uit batterijen met kust- en luchtafweergeschut, radarinstallaties, versperringen en mijnenvelden.

Delfzijl, bunker is een deel van het Muzee Aquarium. De bunker deed dienst als munitiebunker van het Duitse luchtdoelgeschut die op de dijk waren opgesteld.

Delfzijl, Namsum en Fiemel waren een onderdeel van de Atlantikwall. Delfzijl was tijdens de Tweede Wereldoorlog een Stützpunt welke in dienst stond van de Duitse havenstad Emden (festung Emden).

Op het Nederlandse grondgebied werden ter bescherming van Emden, 3 zware luchtdoelbatterijen gebouwd waaronder in Termunten “Batterie Fiemel” Een tweede batterij verscheen in Delfzijl en een derde werd gebouwd nabij Namsum.

De Batterij Fiemel werd door meer dan honderd soldaten bemand. Het bunkercomplex telde toentertijd meer dan 40 bouwwerken, waarvan de zijn gesloopt. De bunker was een opslagplaats voor munitie en op de ander stond het luchtafweergeschut. De batterij was bewapend met het grootste kaliber (12,8cm) luchtafweergeschut op Nederlandse bodem.

Het blauw bouwsel is een opengewerkt kleiner model van kanon.

Meer info is te vinden op de verhalen van Groningen: klik hier of Bunkerinfo: klik hier 

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen  Alle foto’s bunkers en kazematten: klik hier

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *