Ceremonie bij anti-kernwapenmonument Groningen | Help kernwapens de wereld uit

Een jaar later dan gepland in verband met de corona pandemie zette vandaag 15 oktober,  de Groninger burgemeester Koen Schuiling het enige anti-kernwapenmonument in Nederland, in de spotlights. Vrede in strijd tegens kernwapen en niet geschoten is altijd vrede!

“Veel Groningers zullen het monument aan het Emmaplein passeren zonder zich te realiseren waar het toe dient. Dat is zonde. In de wereld zijn er nog steeds 13.500 kernwapens, die na één druk op de knop een stad, tienduizenden levens en een complete leefomgeving kunnen verwoesten. Daar moeten we aandacht voor blijven vragen, zodat we een kernwapenvrije wereld dichterbij kunnen brengen.” aldus burgemeester Schuiling. 

In 2020 ondertekende de burgemeester het ICAN CIties Appeal op initiatief van gemeenteraadsleden Jan Visser en Marten Duit, Pieter Augustijn (kunstenaar) en Harry van Velsen (Tribunaal voor de vrede).  ICAN Cities Appeal is onderdeel van ICAN, tevens de organisator van het verdrag tegen kernwapens. Deze organisatie heeft in 2017 de Nobelprijs voor de vrede gewonnen. Het ICAN Cities Appeal zet zich in voor een wereld zonder kernwapens en is opgestart door een coalitie van grote steden, zoals Washington D.C., Oslo en Berlijn. Vanuit Nederland hebben Amsterdam, Arnhem, Groningen, Nijmegen en Rotterdam zich hierbij aangesloten.

Bij de ceremonie werd  gesproken door onder andere de initiatiefnemers, de burgemeesters Schuiling en Hellegers van de gemeente Uden en stadsdichter Myron Hamming. Daarnaast werd er muziek ten gehore gebracht en legde kinderburgemeester Samuel namens de kinderen, duizend gevouwen kraanvogels bij het monument.

Burgemeester Hellegers van Uden behoort tot de burgemeesters voor vrede.  Binnen zijn gemeente ligt de vliegbasis Volkel waar kernwapens opgeslagen worden. Deze worden binnenkort vervangen door geavanceerde wapens, iets om je zorgen over te maken. Zeker, tijdens zijn bezoek aan de steden heeft hij ervaren dat de gevolgen nog elke dag doen denken aan het bombardement op deze steden waar zeker 270.000 mensen omkwamen.

Burgemeesters dragen verantwoordelijkheid voor de veiligheid van hun burgers. Op grond van die verantwoordelijkheid, en niet zozeer op grond van hun politieke overtuiging, is onder hen op mondiale schaal een beweging op gang gekomen. Zij vinden elkaar in hun gedeelde bezorgdheid over de nog immer bestaande nucleaire bewapening. De atoombommen op Hiroshima en Nagasaki in 1945 hebben gelukkig nog nooit een vervolg gekregen, maar de productie, het testen en de modernisering ervan zijn doorgegaan, tijdens de Koude Oorlog en daarna, tot op de dag van vandaag.

De herinneringen kwamen boven tijdens de bijeenkomst. Zo demonstreerde Groningen in 1982 tegen de neutronenbom.

en vond op 29 oktober 1983 een vredesdemonstratie in Den Haag plaats. Alle foto’s: klik hier 

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *