Eerder berichten wij dat hondenbezitters meer afvalbakken voor honden in Groningen willen. De actie “geen bakje voor kakzakje” had resultaat. De dagen erna zijn extra afvalbakken geplaatst. Niet alleen in Paddepoel hebben we begrepen. In Beijum werd één extra afvalbak waargenomen.
Nog steeds is niet duidelijk of de grijze bakken bedoeld zijn voor het deponeren van de hondenpoep maar worden deze al wel door de hondenbezitters hiervoor gebruikt.
In reactie op onze berichtgeving ontvingen wij via twitter de volgende mededeling: eens dat er meer afvalbakken voor hondenpoep moeten komen. Kost echter ook geld; wethouder gaat ermee aan de slag.
Met de jaarlijkse opbrengst van één miljoen euro aan hondenbelasting en de invoering van nieuw beleid is valt de opmerking “kost echter ook geld” wel heel verkeerd. De hondenbelasting is een heffing waar hondenbezitters nooit iets voor terug gezien hebben. De trouwe parkbezoekers van park Selwerd zijn verbolgen. Ik laat achterwege de vele opmerkingen maar wil er drie uitlichten:
- We zijn het vertrouwen in de politiek kwijt. Geld vangen, beleid maken, leuke folders maken, en inhoudelijk niets doen. Het stimuleren van de plastic zakjes en geen oplossing of bijdrage leveren aan het milieu
- Een park aanpassen waar velen het mee oneens zijn. Hoezo, bijen hotels, meer bomen vlinders etc. Dat zie je toch niet gebeuren. Tonnen overbodig uitgeven noemen we dat zeker in een tijd van bezuinigen waar deze gelden betere bestemming verdienen.
- Het kost geld, laat ons niet lachen! Miljoenen is aan hondenbelasting in de achterliggende periode ontvangen welke vrijwel niet zijn aangewend voor het hondenbeleid. Ze moesten zich schamen op het gemeentehuis!
In Leeuwarden heeft men een mooie oplossing voor de hondenpoep.
Een bak die op het riool is aangesloten waar de hondendrol direkt verdwijnt in het riool en geen stankoverlast kan veroorzaken.
Maar lees hieronder ook de reactie van onze gemeente Groningen die hier uiteraard geen geld in wil steken.
Ik zou zeggen gemeente Groningen, gebruik het geld van de hondenbelasting voor zoiets i.p.v. de feestjes en overige onzinnige dingen die nu uit deze pot betaald worden.
——————————————————————————————–
Ook de gemeente Leeuwarden benadert honden en hun bazen op een positieve manier. Een sterk punt van de gemeente Leeuwarden is dat ze geïnvesteerd hebben in speciale hondenpoepbakken, die aangesloten zijn op het riool. Onze gemeente vond ze te duur, maar in Leeuwarden staan er ondertussen 450, naast nog eens 1250 gewone afvalbakken. Een ander positief punt van de gemeente Leeuwarden is dat ze een hondengedragskundige in de arm hebben genomen. Onder de naam “ De hond de baas” biedt men voorlichting en training aan voor hondenbezitters in wijken waar veel klachten zijn over honden (agressie- en bijtincidenten). Deze aanpak werkt! Dit project hadden wij ook in Groningen willen uitproberen, maar we kregen geen steun van de gemeente. Ze vonden het een taak van de hondenbezitters zelf. Lees hier de hele presentatie van Leeuwarden: http://www.hondenpoep.nl/hondenbezitter/wp-content/uploads/2016/05/2016-04-20-Presentatie-gemeente-Leeuwarden-beleid-en-projecten-DEF.pdf
Bron; hondvriendelijk Groningen.
In plaats van hondenbelasting te heffen, die nu gebruikt word voor de pot overige middelen waar bijvoorbeeld, kapotte stoeptegels, gaten in het asfalt, missend verkeerspaaltje, gaten in de begroting van bijv. het zo ongewenste Forum etc. worden betaald, zouden ze beter een ingezetenen belasting kunnen heffen van 10 euro per pers.zodat iedere ingezetene van Groningen, dus ook studenten die dan tijdelijk hier wonen een bijdrage leveren in de kosten van dit onderhoud.
Nu word er ook van dit geld (hondenbelasting) geprofiteerd door hondenhaters die dan niet meer struikelen over losliggende stoeptegels o.i.d., zij zouden dan uit eigen zak een bijdrage doen in de kosten voor dit soort onderhoud.
Ik vind het ironie dat ik als hondenliefhebber voor deze hondenhaters geld afdraag voor iets waar dit geld niet voor bedoeld zou moeten zijn.
—————————————————————————————————-
Een gemeente mag hondenbelasting heffen omdat dat in de Gemeentewet is vastgelegd. Veel gemeenten hebben de hondenbelasting ondertussen afgeschaft. In 2015 werd er in 128 van de 394 gemeenten geen hondenbelasting meer geheven. In Groningen helaas nog wel.
Bron; Hondvriendelijk Groningen.