De sleutel van Dorkwerd op Trefkoel locatie

Produktontwerper Jack Brandsma, hier tijdens de onthulling van de start van het eerste deel van de nieuwbouw op Trefkoel locatie, komt nog even terug op deze bijzondere gebeurtenis. We hadden hem gevraagd ons een toelichting te willen geven op zijn verhaal ‘de sleutel van Dorkwerd’.

 

Vanuit de gedachte om in de geschiedenis van Paddepoel te gaan duiken, kwam ik er achter dat de naam Paddepoel veel meer betekent dan de wijk in de stad Groningen. Het is het gebied van Groningen tot aan Wierumerschouw, de wijk is ernaar vernoemd. Grappig genoeg denkt iedereen dat de naam Paddepoel te maken heeft met een poel voor padden, wat terug te vinden is in het logo van het winkelcentrum. De naam heeft hier echter niet zijn oorsprong: poel is afgeleid van pol, wat in het Gronings bult schijnt te betekenen en Padde was iemand’s naam, dus Paddepoel betekent eigenlijk ‘de bult van Padde’. Dit wordt begrijpelijk als je weet dat het hele gebied Paddepoel een wierdenlandschap is geweest.

Padde’s bult was dus de wierde van Padde = Padde’s pol = Paddepoel

Dit bracht mij op het spoor van stadsarcheoloog Gert Kortekaas en via hem ben ik me gaan verdiepen in de opgravingen die professor van Giffen 100 jaar geleden heeft gedaan in Dorkwerd. Dorkwerd ligt in het gebied Paddepoel en daarmee voor mij interessant terrein om in te gaan wroeten. Ik heb verschillende zaken voorbij zien komen die ik erg interessant vond, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor de 9e eeuwse bronzen sleutel die bij de afgraving van de wierde van Dorkwerd is gevonden. Te meer ook omdat mij gevraagd was om ornamenten te gaan ontwerpen voor o.a. hekwerken in de nieuwbouw van  Trefkoel locatie. Een hek is een symbool van begrenzing en een sleutel geeft juist toegang. Het toepassen van de sleutel als bouwsteen voor een hekwerk paste mij om die reden goed. Uiteindelijk verschijnen de ornamenten ook op de betonnen balkon- en galerijranden.

Bijzonder is dat de ornamenten zijn ontworpen op de plek waar ze worden toegepast. Ik heb tot de sloop van de oude Trefkoel bijna vijf jaar aan de Zonnelaan gewerkt.

Inmiddels heeft Jack Brandsma zijn  eigen studio in de voormalige brandweergarage van Stedum.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *