Wat doe je wanneer blijkt dat je dochter of beste vriendin slachtoffer is van seksueel misbruik via internet? Een vraag waar niemand mee geconfronteerd wil worden. Toch gebeurt het dat mannen onder valse voorwendselen via internet contact leggen met meisjes om hen vervolgens seksueel te misbruiken.
Politie Noord wil dit onderwerp bespreekbaar maken: hoe bescherm je jezelf tegen dit soort zaken? Theatermaker Dominic van Vree ontwikkelde daarom Iets dat niemand weet, een educatieve theatervoorstelling die ouders en jongeren aan het denken zet over de gevaren op internet. De voorstelling gaat op 14 februari in première.
Gebaseerd op waargebeurde zedenzaken
Drie maanden lang keek Dominic van Vree mee over de schouder van de zedenpolitie en nam verschillende dossiers door. ‘Grooming’, zoals deze vorm van cybercrime genoemd wordt, vormde de basis voor de theatervoorstelling Iets dat niemand weet. Deze is niet bedoeld om te choqueren, maar om ogen te openen en de interactie met leerlingen, ouders en docenten aan te gaan. Met begeleidend gespreksmateriaal wordt aan hen gevraagd: hoe ga je op internet om met je persoonlijke gegevens en wat doe je wanneer het mis dreigt te gaan?
De voorstelling Iets dat niemand weet
Iets dat niemand weet gaat over de 13-jarige Josje; enkele jaren was ze in de greep van de dader. Voor haar ouders en beste vriendin Leonie is het onbegrijpelijk waarom ze zo lang haar mond hield. Het verhaal wordt verteld door de acteurs Albert Secuur, Dorine Niezing en Karisha Albers. Door middel van try-outs zijn jongeren en ouders, maar ook scholen, hulpverleners en de politie betrokken geweest bij de ontwikkeling van de voorstelling. Iets dat niemand weet is geschikt voor ouders van leerlingen van groep 7 en 8 in het basisonderwijs en voor jongeren in het voortgezet onderwijs. De theatervoorstelling wordt gespeeld op scholen en ouderavonden in de drie noordelijke provincies.
Preventieproject Ons kind niet
De theatervoorstelling ‘Iets dat niemand weet’ is onderdeel van preventieproject Ons kind niet, een samenwerking van Politie Noord, Organisatiebureau Geert Lameris en theatermaker Dominic van Vree. De naam van het project verwijst naar het geloof van ouders dat het hun kind niet zal overkomen. Vaak wordt gedacht dat veel kan voorkomen door een goede opvoeding. Bij grooming is dit niet vanzelfsprekend: het kan iedereen overkomen.
Politie initiatief
Initiator vanuit de politie Monique van der Geest, teamchef recherche Politie-eenheid Noord Nederland, district Groningen, locatie Delfzijl:
“Grooming vindt op zo’n geraffineerde wijze plaats onder valse voorwendselen. Ik vond dat hiervoor aandacht moest komen. Daarom ben ik een groot voorstander en verheugd dat deze voorstelling van de grond is gekomen en hoop dat we daarmee de jongeren beter en meer bewust kunnen maken van de gevaren die op internet plaatsvinden Sommige zaken zijn schrijnend en laten jaren lang hun sporen na. De productie is door politie Noord-Nederland gefinancierd. Als de voorstelling een succes wordt zal gekeken worden of deze landelijk uitgerold gaat worden”.
Première
De première van Iets dat niemand weet, vindt plaats op donderdag 14 februari in schouwburg de Lawei in Drachten. Om vier uur zijn vertegenwoordigers van scholen en hulpverleningsorganisaties welkom, waar zij kunnen kijken of de voorstelling geschikt is voor hun school. ’s Avonds wordt de voorstelling gespeeld voor Politie Noord en andere genodigden. U kunt kijken of de voorstelling voor uw school geschikt is. Voor aanmelding voor de première en informatie over het project kunt u kijken op www.ietsdatniemandweet.com. Boekingen van het theaterstuk gaan via Organisatiebureau Geert Lameris, te bereiken via [email protected] of 050 5777858.