Gedragscode politici en huishoudelijke hulp in commissies gemeenteraad

groningen-centrum-stadhuis-raadszaal-grote markt-1De huishoudelijke hulp voor Stadjers met een minimuminkomen en een nieuwe gedragscode voor Groningse wethouders en raadsleden. Dat zijn enkele onderwerpen die woensdag 1 april aan de orde komen in commissievergaderingen van de Groningse gemeenteraad.

De gedragscode voor politici staat op de agenda van de raadscommissie Financiën en Veiligheid die om 13.00 uur begint. De commissie Onderwijs en Welzijn van 16.30 uur debatteert onder meer over de huishoudelijke hulp. En ’s avonds om 20.00 uur begint de raadscommissie Ruimte en Wonen. Die gaat onder andere over de sloop van de Finse school in Helpman. De commissievergaderingen zijn in de oude raadzaal van het stadhuis en zijn openbaar. Ze zijn ook online live te volgen via de website van de gemeenteraad: groningen.nl/gemeenteraad.

Belangenverstrengeling
De raadscommissie Financiën en Veiligheid (13.00 uur) buigt zich over de nieuwe gedragscode voor Groningse politici. Deze vervangt aparte codes voor wethouders, de burgemeester en raadsleden. De code heeft geen juridische binding, maar is meer een ‘gentlemen’s agreement’. “Niet bedoeld om elkaar de maat te nemen maar als intentieverklaring naar buiten toe, als spiegel voor eigen gedrag.” In de code staan passages over belangenverstrengeling, geschenken en houding en gedrag.

Later op de middag (16.30 uur) debatteert de raadscommissie Onderwijs en Welzijn over de plannen van het college van B&W voor de financiële tegemoetkoming voor minima die in het kader van de WMO hulp in de huishouding krijgen. B&W hebben een voorstel gemaakt over een tegemoetkoming die afhankelijk is van de hoogte van het inkomen. Volgens de vakbond FNV, die de gemeenteraad hierover een brief stuurde, is de hoogte van deze tegemoetkoming voor minima “niet toereikend”: “Een schoon en leefbaar huis zal met het voorliggende voorstel voor deze doelgroep niet aan de orde zijn.”

Verder komt de uitkomst van de ongeveer 1650 gesprekken aan de orde die de gemeente had met alle Stadjers die ‘zwaar’ huishoudelijke hulp krijgen. Daarna zijn meer dan 200 mensen naar een lichtere, en goedkopere, vorm van huishoudelijke hulp overgegaan. Verder hebben veel mensen na herindicatie minder uren hulp gekregen. Enkele tientallen mensen hebben bezwaar aangetekend. De SP en de Stadspartij vinden dat een zeer laag aantal en willen verlenging van de bezwaarperiode.

Finse school
’s Avonds (20.00 uur) praat de raadscommissie Ruimte en Wonen onder meer over de sloop van de Finse school aan de Helper Westsingel. B&W willen dat het gebouw, een gemeentelijk monument in zeer slechte staat, plaats maakt voor woningen. De ChristenUnie is tegen en vindt dat de gemeente een instandhoudingsplicht heeft. De partij wil onderzoek naar alle mogelijkheden van behoud, verkoop of verplaatsing. Verder gaat de commissie het hebben over de nog op te stellen “Agenda voor de stad en regio”. “Een nieuw perspectief op de stad”, zoals B&W het uitdrukken, “om ook in de toekomst economisch sterk en duurzaam te zijn en die nadrukkelijk dwarsverbanden legt met sport, onderwijs en het sociale domein. We zien dat er behoefte is aan herijking van het verhaal van de stad.” Het college wil deze “Ontwikkelagenda” samen met de Stad en de regio maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *