De gemeente Groningen blijft zich samen met andere partijen inzetten voor het terugdringen van het sterftecijfer onder baby’s en voor een gezonde start van nieuwgeborenen. De afgelopen vijf jaar heeft Groningen diverse preventie-activiteiten opgezet en kwam een goede samenwerking tot stand met andere partijen rondom de zorg aan zwangere vrouwen (perinatale zorg). Desondanks nam het sterftecijfer onder (ongeboren) baby’s in de stad Groningen de afgelopen jaren niet af. Groningen blijft zich daarom inzetten om het perinatale sterftecijfer terug te dringen. Het bevorderen van een gezonde leefstijl en goede ondersteuning tijdens de zwangerschap staat hierbij centraal.
De afgelopen vijf jaar nam de gemeente Groningen diverse acties om het sterftecijfer onder baby’s terug te dringen. In samenwerking met verloskundige praktijken, kraamzorg, het UMCG, ErasmusMC en GGD is met een nieuwe vorm van risico-signalering geëxperimenteerd. Ook zijn er nieuwe manieren van (verloskundige) zorg ingezet. Voorbeelden daarvan zijn verloskundige groepsconsulten en ervaren moeders die zwangere vrouwen ondersteunen.
Sterftecijfers
Onlangs werden de sterftecijfers van baby’s, vanaf de 22e week van zwanger-schap tot 7 dagen na de geboorte bekend. Landelijk gezien vertoont het sterftecijfer over de periode 2010-2013 een daling van 9,3 naar 8,3 op 1.000 baby’s. Maar in de gemeente Groningen bleef het sterftecijfer gelijk. Daar stierven tussen 2010 en 2013 jaarlijks gemiddeld 11.1 van de 1.000 baby’s. Wethouder gezondheid Mattias Gijsbertsen: ‘Deze cijfers weerspiegelen ontzettend veel verdriet. Daarom moeten we er alles aan doen om zwangeren goed te begeleiden in gezond leven, zodat hun baby’s een betere start hebben. Het sterftecijfer bleef in Groningen helaas gelijk. Dat moet echt naar beneden. Je gunt elk pasgeboren kind gezondheid en geluk. Maar zonder de acties van gemeente en partners was dat sterfecijfer misschien nog wel hoger geweest.’
Goede start beperkt risico’s
Groningen wil samen met zorgaanbieders investeren in een goede start van baby’s. Naast elke overleden baby zijn er 17 van de 1000 baby’s met een ‘slechte start’. Dat gaat onder meer over een te vroege geboorte, een te laag gewicht, een moeilijke bevalling of aangeboren afwijkingen. Deze kinderen zijn de eerste maanden meer dan gemiddeld kwetsbaar. Een deel van hen groeit gezond op. Maar een ander deel houdt de rest van het leven beperkingen en heeft een hogere kans op het ontwikkelen van een chronische ziekte. Door gezonde zwangerschappen te bevorderen moeten deze risico’s zo klein mogelijk worden.