Graftrommels dreigen te verdwijnen

Een graftrommel is een met een glasplaat afgesloten metalen trommel, meestal gevuld met een krans of tak van metalen beschilderde bladeren en porseleinen bloemen, die we helaas niet vaak meer aantreffen.
Trommels werden als grafgift op een graf geplaatst. De eerste graftrommels dateren van rond 1850 en stopte na 1945. Op sommige begraafplaatsen zijn nog graftrommels te vinden, vaak in vrij slechte staat. Ze zijn verweerd en soms lek. De meeste trommels op begraafplaatsen lijken te dateren van na 1914. Vanaf dat jaar kon vlakglas machinaal worden aangemaakt, wat de trommel redelijk goedkoop maakte.

Een van de redenen dat graftrommels niet mee geplaatst werden, zijn de verordeningen of reglementen op begraafplaatsen die vanaf de jaren dertig in de 20ste eeuw steeds meer verboden bevatten. Niet toegestaan is het plaatsen, aanbrengen of hebben van: hekwerken, kettingen, posten; kunstkransen, trommels met kunstkransen of portretten, grafdozen; graftekenen, voorzien van of versierd met glas; houten raamwerken.

In Veenhuizen is een Graftrommelmuseum en een Restauratieatelier. http://www.drentsegraftrommels.nl

 

Op Nederlandse begraafplaatsen zijn er naar schatting 25.000 aanwezig geweest, in 2014 waren er daarvan nog zo’n 1.000 over.

De foto’s zijn gemaakt voornamelijk in Groningen en Drenthe. Alle foto’s van de graftrommels van Jan Hendrik van der Veen:   klik hier

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *