Groen licht voor Warmtenet Noordwest Groningen

Meer dan 10.000 woningen profiteren straks van duurzame warmte

locatie warmtebron

locatie warmtebron zernike

Begin 2018 kan WarmteStad de eerste aardwarmte leveren aan huishoudens in het noordwesten van de stad. Met een geothermiebron en een – nog aan te leggen – warmtenet kan op termijn duurzame, betaalbare en lokale warmte worden geleverd aan meer dan 10.000 huishoudens en wordt jaarlijks 19.800 kiloton CO2 bespaard.

De gemeenteraad van Groningen en de Raad van Commissarissen van het Waterbedrijf Groningen stemden gisteren in met de plannen voor het project ‘Geothermie en Warmtenet Noordwest’.

Hoewel de techniek niet nieuw is, is het voor het eerst dat geothermie op een dergelijke schaal wordt toegepast voor stadsverwarming. In de tuinbouw wordt al op 14 plaatsen in Nederland gebruik gemaakt van aardwarmte.

Verantwoordelijk wethouder Mattias Gijsbertsen (Duurzaamheid): “We krijgen hiermee duurzame warmte en worden tegelijkertijd minder afhankelijk van aardgas. Groningen energieneutraal in 2035 is nu ook weer een grote stap dichterbij. Daarnaast geven we huurders een lagere energierekening, ook op lange termijn.”

“Wij geloven in sterke, lokale oplossingen die de overgang van gasgebruik naar andere duurzame oplossingen waar kunnen maken. Daar waar water de energiedrager is, dragen wij op deze wijze bij aan die transitie van fossiel naar duurzaam”, aldus Riksta Zwart, directeur van het Waterbedrijf Groningen. “De realisatie van het WarmteNet Noordwest is daarin een belangrijke stap.”

Nu de besluitvorming is geweest, zal het werk worden aanbesteed en Warmtenet Noordwest BV worden opgericht, de uitvoerings- en exploitatieorganisatie. Met de uitvoering wordt gestart in het najaar van 2016.

Het warmtenet is een project van WarmteStad, het gezamenlijke duurzame nutsbedrijf van gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen.

Eén gedachte over “Groen licht voor Warmtenet Noordwest Groningen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *