Groningen heeft een nieuwe stadsdichter

groningen-centrum-stadhuis-va-gelkingestr-1.jpgKasper Peters mag zich voor de jaren 2015 en 2016 de nieuwe stadsdichter van Groningen noemen. Dat maakte cultuurwethouder Paul de Rook op donderdag 29 januari tijdens de Groningse Poëziemarathon bekend.

Peters is de zevende stadsdichter die dit ambt voor twee jaar gaat vervullen. Hij volgt daarmee Joost Oomen op. Groningen heeft als toonaangevende letterenstad een stadsdichter om poëzie onder de aandacht te brengen. Daarnaast heeft de stadsdichter een verbindende functie binnen de literaire wereld in de stad.

Kasper Peters
Kasper Peters (1973) werd geboren in Doetinchem en groeide op in het Drentse Elp. Na zijn studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening in Groningen is hij in de stad blijven wonen en werken. In maart 1994 was hij medeoprichter van De Dichters uit Epibreren. Hij debuteerde in 2004 bij Uitgeverij Passage met de bundel Hellevaartsdagen. Daarna publiceerde hij de bundels Kanaalkoorts (2009) en Kelder (2013). Kasper Peters draagt bij aan literaire tijdschriften en bloemlezingen. Hij was ook lid van de redactie van de Poëziemarathon, is freelance poëziedocent op scholen in Noord- Nederland en geeft poëzieles aan Academie Minerva.

Jongeren
Hij wil als stadsdichter vooral jongere mensen bereiken op basis- en middelbare scholen. Kasper Peters staat niet alleen bekend als een getalenteerd dichter, maar ook als een goed voordrachtskunstenaar.

Jury
De jury bestond deze keer uit:

  • Anton Brand, voorzitter Stichting Literaire Activiteiten Groningen en schrijver;
  • Roos Custers, redacteur literair weblog Tzum;
  • Annemiek de Groot, senior adviseur Mediarelaties bij Essent/RWE en bestuurslid van het Poëziepaleis.

Creatief
De jury droeg uit zeventien inzendingen Kasper Peters voor als winnaar. Een citaat uit het juryrapport: “De commissie is van oordeel dat de motivering en de gedichten die Kasper Peters heeft ingezonden, voldoen aan de criteria voor het stadsdichterschap. Ze getuigen van zoveel professionaliteit dat ervan uit mag worden gegaan dat het stadsdichterschap ook in de komende jaren een creatieve, dynamische, toegankelijke en representatieve invulling krijgt.”

Werkzaamheden
De stadsdichter zal jaarlijks zes tot acht gedichten produceren, verspreid over het jaar. Deze worden gepubliceerd in De Gezinsbode. Daarnaast zal hij samenwerken met de Bibliotheek Groningen, bijvoorbeeld met een wekelijks spreekuur. Een derde taak is het voordragen van een gedicht bij begrafenissen van mensen zonder nabestaanden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *