Groningen Herewegbuurt – Kanonskogel

groningen-rabenhauptstraat-groene bol-1De groenkoperen bol in de Rabenhauptstraat in de Groninger Herewegbuurt, stelt een kanonskogel voor. Het jaartal 1672 verwijst naar het jaar waarin de slag om Groningen plaatsvond. Legeraanvoerder Carl von Rabenhaupt verdedigde de stad tegen de inval van de bisschop van Münster, bijgenaamd Bommen Berend. Zijn soldaten, ruim 20.000 in getal, belegerden de stad vanuit het zuiden, in de omgeving waar nu de Rabenhauptstraat en de Kempkensberg gelegen zijn.

Na een weken durend beleg, waarbij zo’n 4600 soldaten uit het Münsterse-Keulse leger en circa 100 inwoners van de stad gedood werden, staakte de bisschop zijn beschietingen. Op 28 augustus werd Groningen ontzet. Nog elk jaar wordt op die datum in de stad het feest Bommen Berend gevierd.

Het roestige oppervlak van de plaquette verwijst naar het verstrijken van de tijd. In messing letters is te lezen: ‘Groningen Constant, Behoudt van ’t Landt’. Deze zin (constant betekent standvastig) stond op een van de noodmunten die tijdens het beleg in Groningen geslagen waren. De tweedeling in de plaquette staat voor Stad en Ommelanden. Voor de verdediging van de stad werden grote delen van de Ommelanden – het Groninger platteland – onder water gezet.

Sinds 1972 is de stad Groningen in het bezit van een borstbeeld van Von Rabenhaupt, gemaakt door Willem Valk. Toen in 1995, wegens de bouw van het Waagstraatcomplex, een nieuwe locatie voor dit beeld werd gezocht, stelde de winkeliersvereniging van de Rivierenbuurt voor het te plaatsen in de straat die vernoemd is naar de roemruchte legeraanvoerder. Maar de buste vond een plek bij het stadhuis en de Rabenhauptstraat kreeg deze herinneringsplaquette.

Bron: Staat in Groningen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *