De gemeente Groningen doet mee aan een Europese Unie-prijsvraag om innovatiehoofdstad van Europa te worden. B&W hebben zich daartoe aangemeld bij de Europese Commissie die de iCapital-prijsvraag organiseert. Het college benadrukt in de aanvraag dat Groningen vooral inzet op slimme energie-innovaties: in ondernemerschap, in toepassing in de stad, in onderwijs en onderzoek en in beleid. De titel van de aanvraag is dan ook: ‘Groningen, a smart energy city’. De ondertitel van de aanvraag luidt: “We revolutionize the energy market by putting smart citizens in charge of smart energy service development”. In de competitie concurreert Groningen met steden zoals Barcelona, Parijs, London en Berlijn. B&W hoopt als Stad Groningen voldoende onderscheidend vermogen te kweken met de Groningse smart energy city aanpak. De hoofdprijs van de iCapital-award is € 500.000.
De stad Groningen profileert zich als een ‘smart energy city’, omdat de sectoren Energie- en ICT sterk vertegenwoordigd en verankerd zijn in de Groningse economie. B&W denken dat Groningse local solutions een bijdrage kunnen leveren aan global challenges. De stad kent nu al een aantal innovatieve, slimme energieprojecten, zoals ‘PowerMatchingCity’ en ‘1000 Slimme Huishoudens’. Als Groningen de iCapital-prijsvraag wint, wil het college een plus zetten op deze activiteiten.
De prijsvraag sluit aan op de ondertekening door Groningen van de Green Deal Smart Energy Cities op 12 november. Deze Green Deal wil de uitrol van nieuwe concepten, producten en diensten die nodig zijn voor het ontwikkelen van intelligente energienetwerken in Nederland stimuleren.
De aanvraag vanuit Groningen wordt ondersteund door: TNO, DNV KEMA, EnergyValley, de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool, de Energy Academy, Target Holding, Grunneger Power, GasTerra, i-NRG, EnergQ en Tvilight.