Vandaag, woensdag 30 maart, nam commissaris van de Koning in Groningen, Max van den Berg, afscheid in een bijzondere Statenvergadering in het provinciehuis in Groningen. Onder de aanwezigen Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk en burgemeester van Groningen Peter den Oudsten.
(Alle foto’s van de middag: klik hier)
Namens de provinciale staten bood Romke Visser de scheidend commissaris Max van den Berg gevulde koffer aan met allerlei cadeaus. De koffer was van oud commissaris van de Koningin, de oud VVD-er Henk Vonhoff. Romke Visser bedankte de commissaris voor onder meer zijn inzet op internationale samenwerking. Hij prees de scheidend commissaris voor zijn jeugdig en prikkelend debat. Van den Berg was altijd ‘gedecideerd en overtuigend, soms onnavolgbaar.’ Maar je bent nog niet van ons af. Max van den Berg kreeg een opdracht mee waar hij de tijd voor mag nemen: welke lijnen zou de provinciale Staten moeten blijven volgen?
Henk Staghouwer sprak namens de gedeputeerde staten. Keek terug naar de tijd van zijn aantreden. Velen vroegen zich toen af of de commissaris niet te oud was en moest de provincie vrezen voor zijn verkeersvisie? De commissaris werd alom geprezen voor zijn inzet voor onze provincie en benadrukte hierbij problematiek van de gaswinning.
De middag werd twee maal onderbroken met een muzikaal intermezzo waar Sergei Boltny en Sven Otte van het NNO een Tango van Pablo Aslan speelden en “Mien Toentje” werd bezongen en bespeeld door het duo Klaas Spekken en Walter Büdgen.
De toekomstgerichtheid werd door burgemeester Peter den Ouden genoemd als één van de talenten van de commissaris. Niet vreemd dat de burgemeester deze icoon van Groningen benoemde tot Ereburger van de Stad.
Uit handen van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kreeg de scheidend commissaris de koninklijke onderscheiding opgespeld; Officier in de orde van Oranje-Nassau.
In zijn afscheidswoord bedankte Max van den Berg een ieder voor de lof aan zijn adres. De commissaris keek terug op hele fijne negen jaren waar hij boven de partijen stond en tussen de Groningers. Verder liet Max van den Berg weten voorstander te zijn van een sterke, dienende overheid en betrokkenheid tussen verschillende regio’s. Hij roemde de Groningers om hun solidariteit en hoopte dat ze ook open zouden staan voor vluchtelingen.
Hij sprak de wens uit in Groningen de mensen te blijven ontmoeten die hem dicht aan het hart liggen. De komende tijd is het schipperen tussen Amsterdam en Groningen. In Amsterdam gaat Max van den Berg zich bezighouden houden met de kieslijst van zijn partij, de Partij van de Arbeid.