De geschiedenis van een bijzondere plek voor verdieping, vorming en ontmoeting.
Het pand Moesstraat 20 heeft afgelopen jaar de status van monument gekregen. Het voormalig klooster is voor de meeste mensen onbekend, want het ligt enigszins verscholen op een groot binnenterrein. Een uniek stukje stad met een rijke en interessante historie. Vanuit het plantsoen gekomen ligt het pand aan de linkerkant van de Moesstraat en is bereikbaar door een poortdoorgang.
Het klooster met de grote, deels ommuurde tuin is in 1919 gebouwd in opdracht van het kerkbestuur van de Heilig Hartkerk naar het ontwerp van de Groninger architect A.Th. van Elmpt. De eerste bewoonsters, zusters Franciscanessen van de Heilige Familie, werkten in de thuiszorg voor mensen van alle gezindten. Ook vingen zij in het klooster ouderen op, die niet meer thuis konden wonen. Het klooster maakte deel uit van een katholieke ‘enclave’ die in de eerste decennia van de vorige eeuw ontstond tussen de Moesstraat en de Tuinbouwdwarsstraat. In 1914 werden de Heilig Hartkerk en pastorie gebouwd, in 1916 een lagere school gevolgd door het klooster en een verenigingsgebouw in
1919. In 1922 kwam er nog een bewaarschool bij met een klooster voor de zusters van Liefde, die het onderwijs behartigden. De Heilig Hartkerk en de pastorie zijn (op de toren na) afgebroken in 1994, de overige gebouwen staan er allemaal nog. De Zusters Franciscanessen woonden en werkten er tot 1980. Toen zij verhuisden kwamen er kloosterlingen van verschillende congregaties (de Fraters van Utrecht, Broeders van Huijbergen, Oudenbosch en Maastricht) en stichtten er een oecumenische communiteit. Het was een tijd waarin allerlei kloosters zochten naar een nieuwe invulling van het religieuze leven en er werd intensief geëxperimenteerd met kleinere communiteiten.
De gemeenschap groeide uit tot een vriendenkring van zo’n twintig participanten en werd in 1982 omgezet in een onafhankelijke vereniging, de Terebint geheten. Het was een gastvrije gemeenschap, open naar de buurt en met aandacht voor maatschappelijke noden. De Terebint bestond tot 1998 en heeft lange tijd vluchtelingen opgevangen.
Bron: Groninger Gezinsbode 04 januari 2011