Groningen van toen | Deel 65

Nacht veiligheid

Toegankelijkheid tot het grote netwerk van brandgangen, waarbij de ene automatisch in de andere overliep, is niet meer mogelijk vanwege de hoge graad van inbraken. Inbraakpreventie die zeker nodig is, vergeleken met een kleine zestig jaar geleden. De melkboer in een klein buurtwinkeltje kon rustig zijn ijzeren kratten met halve liters chocolademelk achter op het plaatsje zetten, zonder dat iemand er maar aan dacht een ‘gratis’ melkflesje mee te pikken.

Slechts een grote binnenplaats in de Korrewegwijk, te weten aan de J.C. Kapteijnlaan anno 2018 nog bereikbaar, een plek waar in mijn herinnering vroeger een van de drie buurtspeeltuinen was gevestigd. In dit grote binnenterrein – gelegen tussen twee zijstraten – is nu een soort van kleuterdagverblijf gevestigd en een speelplek tussen hoge hekken. De op de muur in vroegere tijden geschilderde doelpalen zijn nog zichtbare herinneringen aan onze jeugd.

Soms lees je dat in een bepaalde buurt om de haverklap wordt ingebroken en bewoners er gezamenlijk toe overgaan rondjes te lopen om op bepaalde tijden scherp op te letten en op die manier een inbreker te kunnen betrappen, met alle gevaren van dien. In de voornoemde periode was het wel even anders. Er was een heuse ‘Groninger Nachtveiligheidsdienst’ die over de bevolking waakte. Bij vermeend onraad gingen de daarvoor in dienst zijnde personen een kijkje nemen en probeerden ze zo veel mogelijk tot een oplossing te komen.

Gebruikelijk was het ook dat direct in het nieuwe jaar in de huis-aan-huisbladen verslag werd gedaan van de in de daaraan voorgaande 12 maanden. Zo werd in januari 1967 vermeld dat liefst twee keer was geconstateerd dat een echtpaar de sponde was ingegaan en het strijkijzer vergeten was uit het stopcontact te trekken. Vreemd genoeg waren er vijf auto’s, waarvan er in die tijd nog lang niet zoveel waren, met draaiende motor gevonden zonder dat een eigenaar in de directe omgeving was. Gewoon een kwestie van uitstappen en naar huis gaan zonder de sleutel om te draaien en de auto af te sluiten. Ook had men liefst 74 keer een hek dichtgedaan dat was blijven openstaan.

Al deze ‘vondsten’ stonden geregistreerd in het nachtregister van de Groninger Nachtveiligheidsdienst onder de noemer ‘nachtzonden’. Zo dienden de wakers ook nog 1779 deuren te sluiten; draaiden 1117 maal een vergeten lichtknopje om. Ze zagen 373 ramen op een kier staan en troffen 80 sleutels in deursloten aan. Bij de komst van nachtwakers, na een ontvangen waarschuwing, trof men 59 keer een gebroken vensterraam aan. Viermaal werd er melding gemaakt van goederen die buiten stonden en daar eigenlijk niet behoorden te staan, terwijl ook vermeld stond dat er ‘28’ gevonden voorwerpen waren meegenomen voor afgifte op het politiebureau.

Ook werden er bij 36 winkels open deuren en ramen geconstateerd. Voorts waren er diverse buiten de deur hangende deurtouwtjes en signaleerde de Nacht Veiligheidsdienst in Groningen zes inbraken, ofwel heterdaadjes en werden drie niet afgesloten brandkasten alsnog afgesloten. De GNV, zoals men afgekort door het leven ging, werd in 2002 opgeheven. Het lijkt me dat er leukere nachtzonden zijn om te herinneren dan die van de Groninger Nachtveiligheidsdienst.

Bron: Hans Knot

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *