Medio april herdenken we in Groningen de bevrijding. Dit jaar is het 72 jaar geleden dat op zondag 15 april twee compagnieën van The Black Watch het centrum van Groningen introkken en waar op 16 april de strijd werd voorgezet.
Stichting Het Bevrijdingsbos liet de bevrijding dit weekend niet ongemerkt voorbij gaan. Voor vandaag had een aantal organisaties in Groningen, ONS, Stichting Canadian Allied Forces en Stichting Het Bevrijdingsbos, een programma opgesteld voor het vieren van de bevrijding in Groningen.
Vanmorgen werd gestart met een rondtoer met een antieke bus die vertrok vanaf het Bevrijdingsmuseum aan de Ulgersmaweg. Aansluitend ging de tour via het monument bij de Oostersluis en Het Bevrijdingsbos terug naar het Bevrijdingsmuseum, waar voorafgaand of aansluitend aan de rondtoer een kijkje genomen kon worden.
Geert van Duinen maakte de foto’s. Alle foto’s van de rondtoer: klik hier
Het museum, van historische waarde voor de oorlogsgeschiedenis, wordt bedreigd met sluiting.
Er werd demonstratief een jerrycan overhandigd als actie voor het behoud van dit museum. De echte Groningers hebben met verbazing kennis genomen over de wijze hoe onze gemeente hierover denkt en niet in staat blijkt te zijn een passende oplossing te bieden en het museum op de huidige locatie te handhaven.
Bij de Oostersluis, oude sluis – bocht Damsterdiep/Florakade werden bloemen gelegd bij het monument Twee Bruggen. Een monument ter nagedachtenis aan de strijd rond de Oostersluis in 1945, waarbij de toen 22 jarige Canadese soldaat Roy W. Coffin, zijn leven gaf om de familie Dijkema de gelegenheid te geven de sluisbrug handmatig neer te laten, zodat de Canadese tanks via de Oosterhoogebrug konden doorstoten naar Delfzijl.
In het Bevrijdingsbos werd uitleg gegeven over het ontstaan van het bos.
Een film over de bevrijding van Groningen: