Groninger Culturele Ambassade in Leeuwarden

Leeuwarden krijgt een Groninger Culturele Ambassade. Hiermee leveren de gemeente en de provincie Groningen een bijdrage aan Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018 (LF2018). Ook komt er een programma over de circulaire economie van kunstenares Claudy Jongstra in de Suikerfabriek in Groningen. Verder leveren diverse door stad en provincie Groningen gesubsidieerde instellingen een bijdrage aan het programma, waaronder het Groninger Museum, Club Guy&Roni / Noord Nederlands Toneel en het Noord Nederlands Orkest.

Tussen half september en begin november 2018 staat er in Leeuwarden een culturele ambassade van de gemeente en de provincie Groningen. Dat gebeurt op verzoek van de Stichting Culturele Hoofdstad van Europa 2018. In de ambassade werken Groningse instellingen op het gebied van kunst en cultuur, wetenschap en overheid samen. Kunst en cultuur staan hierbij centraal. Leidende thema’s hierin zijn water en waterstof. In dit kader worden tentoonstellingen en activiteiten aangeboden voor een gevarieerd publiek. Tijdens de culturele hoofdstad willen stad en provincie Groningen promoten en een verbinding leggen met het culturele netwerk in Leeuwarden. Het CBK voert het programma voor beeldende kunst uit, dat geïnspireerd is op het thema water en waterstof. Hierbij is aandacht voor de relatie tussen kunst en wetenschap. De Groninger ambassade wordt opgebouwd met Cubestees, de houten kubussen van architectenbureau Onix.

Waste NO Waste Factory

Kunstenaar Claudy Jongstra organiseert in mei en juni dit jaar op het Suikerterrein in Groningen het programma ‘Waste NO Waste Factory’ over circulaire economie en de impact van design daarop. De activiteiten in Groningen maken deel uit van Farm of the World, het programma van Jongstra voor LF2018 in Leeuwarden. Tijdens Let’s Gro afgelopen november stond Claudy Jongstra al tien dagen in een bouwwerk op het Waagplein in Groningen, als voorbereiding op het programma in de Suikerfabriek.

In De Suiker presenteert  Claudy Jongstra haar nieuwe kunstwerk Woven Skin, dat na Groningen op tournee gaat langs onder andere  Palermo en New York. Het kunstwerk laat zien hoe natuurlijke materialen die in de eigen regio worden geproduceerd hergebruikt kunnen worden. Dit draagt bij aan de verduurzaming van de regionale economie. In een laboratorium in De Suiker onderzoekt Jongstra welke meerwaarde design aan het hergebruik van materialen kan toevoegen. Op het Suikerterrein werkt Claudy Jongstra nauw samen met het AOC Terra.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *