Groninger gebakkramen bakken ze weer bruin

gebakskramen-6Vandaag gingen we erop uit om de oliebollengebakskramen voor u in beeld te brengen, want tijdens Oud en Nieuw mogen de oliebollen in vele varianten niet ontbreken. Met een beetje poedersuiker erbij en smullen maar. De jaarlijkse oliebollentest die vertrouwen we niet meer nu blijkt dat al jaren de beste oliebollen gebakken worden in het westen en midden van het land en het Noorden telkens male slecht wordt beoordeeld. De WC-eend kwam er zelfs in Groningen aan te pas.

groningen-paddepoel-zonnelaan-oliebollen hans akkerman-2Wat we wel weten is dat Paddepoelers en Selwerders al jaren de kwaliteit van de oliebollenkraam van Hans Akkerman aan de Zonnelaan en de Eikenlaan met een ruime acht waarderen en spreken van een constante kwaliteit. Met de andere kramen hebben we geen ervaring. Hoe beoordeeld u uw oliebollengebakskraam? Laat het weten middels het plaatsen van een reactie.

Oorsprong:

Op wikipedia lezen we dat er diverse theorieën de ronde doen over de oorsprong. De aardigste is de verwijzing naar Germaanse stammen in het gebied dat later Nederland zou gaan heten. Zij zouden ten tijde van het Joelfeest, de periode tussen 26 december en 6 januari dergelijke gebakken waren genuttigd hebben. Volgens de Germanen zouden de godin Perchta en andere slechte geesten ’s avonds ronddwalen. Om deze geesten tevreden te stellen werd voedsel geofferd, waarvan het meeste in gefrituurd deeg zat. Door het vet in de oliebollen zou het zwaard van Perchta van het lichaam glijden, waardoor diegenen die oliebollen gegeten hadden niet opengereten zouden worden. Waarschijnlijker is dat de oorsprong aan het einde van de Middeleeuwen ligt.

Kerstmis was destijds het einde van de vastenperiode die op 11 november begonnen was: reden om te vieren dus. Oliekoeken, gemaakt van houdbare grondstoffen (al het verse voedsel was immers al op) waren een voedzame traktatie. De derde optie – waarschijnlijk in combinatie met de tweede, is dat de oliebol uit Portugal komt. Het vermoeden bestaat dat de Portugese Joden die tijdens de Spaanse Inquisitie naar Nederland vluchtten hun recepten meenamen. In Portugal at men destijds al iets wat op oliebollen lijkt: oliekoeken met (gedroogde) zuidvruchten. De olie zou verwijzen naar de olie uit de eeuwig brandende lamp in de tempel van Jeruzalem. Veel Joodse gerechten hebben een verwijzing naar het geloof.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *