De Light Challenge is ontstaan doordat diverse gemeenten bezig zijn om de openbare verlichting energiezuiniger te maken. Ze deden dit echter op de “oude”manier, een lantaarnpaal met daarbovenop een lichtbaken, dit leverde niet veel besparing op.
De gemeente Heerenveen vond dat dit anders kon en heeft samen met de gemeenten Assen en Groningen de Light Challenge 2011 opgezet.
In 2011 was de eerste editie van de Light Challenge. Een geweldig succes! De succesformule van de Light Challenge is dat studenten het nieuwe lichtconcept ontwerpen in samenwerking met partnerbedrijven en gemeenten. De partnerbedrijven leveren de techniek, middelen en kennis om iets te ontwerpen en de gemeenten leveren een straat en bewoners die willen helpen.
Ook in 2013 organiseren we weer een Light Challenge, dit keer landelijk. Tien gemeenten, bewoners van de deelnemende woonstraten, partnerbedrijven en vooral de studenten gaan samen de uitdaging aan: Schrijf geschiedenis met licht
De 10 deelnemende gemeenten zijn: initiatiefnemende gemeente Heerenveen, Light Challenge-cities van het eerste uur: Groningen en Assen en de nieuwe deelnemende gemeenten: Rotterdam, Hardenberg, Leiden, Almere, Venray, Almelo en Nijmegen.
Elke Challenge-city ‘ levert’ een straat met “echte” bewoners die de studenten hun wensen kenbaar maken als input voor het te ontwerpen concept.
De wedstrijd:
Elk team krijgt een eigen straat in één van de deelnemende Challenge Cities. Het team gaat samen met de bewoners van die woonstraat aan de slag. Het gaat immers om het opnieuw verlichten van hun woonstraat. Het team moet voor de betreffende woonstraat een nieuw licht beeld ontwerpen, ontwikkelen en door middel van een proefopstelling aan de bewoners en jury presenteren.
Hoe het team de openbare ruimte in de woonstraat gaat verlichten is geheel aan het team. Het is vooral van belang dat de meerderheid van de bewoners van de straat tevreden is op het gebied van leefbaarheid, (sociale) veiligheid.
Per straat gaat 1 team aan de slag. De communicatie met de bewoners zal door de betrokken gemeenten worden begeleid/ondersteund/gefaciliteerd.
De deelnemende bedrijven kunnen de studententeam ondersteunen. Ieder team krijgt een coach toegewezen. Daarnaast worden de teams door de organisatie aan partnerbedrijven gekoppeld.
De teams presenteren eind april begin mei het door hun bedachte concept aan de bewoners en de partnerbedrijven (feedbackmoment); de uitwerking van het concept naar een prototype volgt hierna;
de opstelling van het lichtconcept wordt dan begin juli aan de vakjury gepresenteerd!! De jury let met name op:
- duurzaamheid en energieoplossingen
- materiaalgebruik
- toepasbaarheid
- innovatieve karakter
Het is aan de vindingrijkheid van de teams de benodigde materialen bijeen te brengen; hierin kunnen partnerbedrijven een faciliterende rol spelen. Het prototype mag een conceptueel model te zijn , belangrijk is dat beoogde effect c.q. beleving tot gepresenteerd wordt.
De uiteindelijke winnaar van de Light Challenge 2013 wordt op de finaledag op 3 juli in Rotterdam bekend gemaakt.