Bij de gedenkplaat aan de voorkant van het stadhuis is een gedenkplaat te zien. Deze plaat is aangebracht om de Canadezen te gedenken, waar vandaag, 4 mei 2013, de kransen en bloemen werden gelegd, ter nagedachtenis van hen die het leven lieten. Tussen 13 en 16 april 1945 hebben de Canadezen, onder leiding van generaal A.B. Matthews, de stad Groningen bevrijd van de Duitsers. Meer dan veertig Canadese soldaten zijn bij de bevrijding om het leven gekomen.
Ook bij de Gedenkplaat in de Naberpassage werd stilgestaan. De gedenkplaat is tijdelijk in beheer op het stadhuis in verband met de bouwactiviteiten.
Alle foto’s van de dodenherdenking: klik hier
Deze gedenkplaat is een herinnering aan het Scholtenshuis. Tijdens de oorlog was in dit gebouw het hoofdkantoor van de Duitse politie (de Sicherheitspolizei) gevestigd en werden hier Nederlanders ondervraagd die in het verzet zaten. Vaak werden ze hier door de Duitsers mishandeld en zelfs gemarteld. De zolder van het Scholtenshuis was de plaats waar de arrestanten gevangen gehouden werden. Tijdens de bevrijding van Groningen is het Scholtenshuis helemaal uitgebrand. Op de plaats waar vroeger het Scholtenshuis stond, staat nu het gebouw van de studentenvereniging ‘Vindicat’. In de toekomst zal de gedenkplaat een plek krijgen bij het nieuw te bouwen Forum.
Ook werden de gemeenteraadsleden herdacht die tijdens de Tweede Wereld zijn omgekomen.