Om het Fochteloërveen weerbaarder te maken voor de toekomst en het hoogveengebied te kunnen behouden is het nodig dat de waterhuishouding verbeterd wordt. Essentieel is het herstellen van de kades in het natuurgebied. Dit herstel is een van de maatregelen waar Natuurmonumenten de komende jaren voor aan de lat staat.
De oude, houten kades worden vervangen door kades van zand en leem. De nieuwe kades gaan er voor zorgen dat regenwater wordt vastgehouden in het hoogveengebied.
In totaal komt er ruim 50 kilometer vervangende kade. Het werk wordt uitgevoerd in de winterperiodes en duurt meerdere jaren. Uiteindelijk wordt daarmee het hele Fochteloërveen weer natter en minder gevoelig voor verdroging.
Het zand en leem, dat gebruikt wordt voor de nieuwe kades, wordt straks door middel van elektrische transportbanden vanaf het zanddepot over de hoofdkade naar het centrale deel van het Fochteloërveen getransporteerd. Deze transportbanden hebben een lengte van in totaal zo’n twee kilometer.
Dit betekent geen uitstoot, minder geluidshinder en daarmee zo weinig mogelijk verstoring van de natuur. Het zand en leem komt in een trechter (stortbunker) op een overslagpunt en wordt van daaruit vervoerd naar de plaats van verwerking.
Meer lezen: klik hier
Foto’s: Jan Hendrik van der Veen